Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Fedora.

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wafel tortowy 1 szt
masa czekoladowa
masło 20 dag
czekolada gorzka 20 dag
mleko 3,2% 150 ml
kakao ciemne 3 łyżki
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier 15 dag
spirytus 40 ml
MASA MIGDAŁOWA
migdały zmielone 20 dag
cukier 20 dag
kasza manna 5 dag
śmietana 12% 75 ml
spirytus 3 łyżki
sok z cytryny 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Fedora.

Ten wykwintny smakołyk po raz pierwszy został podany w 1882r w Paryżu, "U Maxima", na cześć Sarah Bernhard, która zagrała główną rolę w melodramacie "Fedora". Ten rozrzutny tort nie wymaga pieczenia. Uchodzi za bardzo elegancki ,jest pyszny i niestety bardzo kaloryczny. Istnieje kilkanaście wersji wykonania. Wersja klasyczna to czekolada i migdały, ale bardzo rozpowszechniona jest składanka czekolada, migdały i orzechy przełożone waflami. Ja podam przepis trochę lżejszy i bez przekładania waflami.

1.Masło ubić na puszystą masę.
Zagotować mleko z cukrem i kakao.
Na parze ubić żółtka, zalać gorącym mlekiem i ubijać 5min.wystudzić.
Masę dodawać stopniowo do masła i ucierać mikserem. Stopniowo wlewać spirytus.
Roztopić czekoladę i przestudzoną dodać do kremu. Ucierać jeszcze 2-3minuty.
Wstawić do lodówki, by masa stężała.

2.Zagotować kaszkę ze śmietanką, dodać cukier i migdały. Chwilę gotować mieszając. Ostudzić.
Dodać sok z cytryny i spirytus.

Na wafel o średnicy 22cm wyłożyć połowę masy migdałowej, na nią warstwę masy czekoladowej i znowu masę migdałową i resztę czekoladowej.
Można polać roztopioną czekoladą i posypać migdałami.
Ciekawszym smakowo (dla mnie) jest nałożenie całej masy migdałowej i na nią całej masy czekoladowej. Możemy przygotować tort kwadratowy, jeżeli nie mamy okrągłych wafli, lub wyciąć koło.
Po zjedzeniu kawałka tortu zalecany intensywny spacerek!, to też duża przyjemność.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 02.09.2014 12:44
mniam mniam
Maria 70 13.10.2013 18:42
Bardzo interesujący przepis.
Stenka 12.10.2013 07:56
ciekawy przepis
Milena87 11.10.2013 23:36
świetnie się prezentuje
Beata999 11.10.2013 23:35
Oj,smaczne nieziemsko .Kalorii sporo,ale codziennie takiego rarytasu się nie je.
Lis 11.10.2013 23:32
apetyczne ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak