Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort dla prawdziwego konesera wina

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt ciemny 1
biszkopt jasny 1
śmietana 30% 500 ml
galaretka wiśniowa 1
galaretka truskawkowa
granat 1 szt
sok malinowy 330 ml
budyń śmietankowy 1
delicje 1 op
herbatniki 1,5 op
wiórki kokosowe 10 dag
margaryna 1/2 kostki
cukier puder 1/2 puder
masa cukrowa
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla prawdziwego konesera wina

Pieczemy biszkopty ciemny i jasny z ulubionego, sprawdzonego przepisu. Studzimy. Obcinamy do pożądanej wielkości skrzynki. Ścinki zachowujemy.Połowę galaretki wiśniowej rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Ubijamy szklankę śmietanki na sztywno, miksujemy z wystudzoną, tężejącą galaretką. Wykładamy piankę na ciemny biszkopt i odstawiamy do stężenia. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 330 ml wrzątku.Owoc granatu przecinamy na pół i wydłubujemy pesteczki. Mieszamy z tężejącą galaretką i wykładamy na różową piankę. Ponownie chłodzimy i przykrywamy biszkoptem jasnym. 1/3 szkl soku malinowego (użyłam kubusia malinowego) mieszamy z proszkiem budyniowym. Resztę soku zagotowujemy i gotujemy budyń. Przestudzony budyń wykładamy na placek, na wierzch układamy delicje. Ponownie robimy warstwę różowej pianki i przykrywamy herbatnikami. Ucieramy margarynę z pudrem na puch i obsmarowujemy tort. Z resztek biszkoptu i pianki robimy butelkę, najlepiej w formie rolady, spód ścinamy. Zabarwioną masą cukrową (przepis u mnie w księdze) obkładamy boki skrzynki, butelkę, robimy etykietę, listki i winogrono. Pędzelkiem maczanym w barwniku robimy napisy. Wnętrze skrzynki wysypujemy uprażonym kokosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 17.07.2014 21:16
Bardzo ciekawy tort :)
malaczarna23 17.07.2014 19:22
przecudny tort:) gratuluje talentu
Renataj 17.07.2014 17:37
Prezentuje się rewelacyjnie, aż szkoda go kroić.
Christopher 17.07.2014 17:13
Artystycznie na pewno tu się nie marnujesz!
Wacław 17.07.2014 16:46
przepiekny !!!
molanka 17.07.2014 16:11
Wygląda cudownie
Anna20 17.07.2014 16:11
super pomysł, wygląda rewelacyjnie :)
Ewelina1991 17.07.2014 14:11
genialny tort :)
barbara11561 17.07.2014 13:34
wygląda rewelacyjnie-ale się napracowałaś:):)dla takiego efektu warto się poświęcić:)
halina17 17.07.2014 13:30
Ładny tort.
Ania84 17.07.2014 11:57
są gusta i guściki :) o gustach się nie dyskutuje :)
2milutka 17.07.2014 11:56
Wspaniały !!! nie rozumiem oceny 4/5 ..należy się 6...;)
xjustynka89x 17.07.2014 11:35
pomysłowo i super to wygląda :)
kloruś 17.07.2014 11:02
wygląda rewelacyjnie... jubilat na pewno był zachwycony
Motorek 17.07.2014 10:34
Cudny ten tort!
Ania84 17.07.2014 09:40
Etykietkę robimy spersonalizowaną : imię, rok urodzenia to rok produkcji, procenty = ilość lat jubilata :D
Renata9 17.07.2014 09:39
Wspaniały tort, aż żal go zjadać, bo jest taki piękny :-)
Malinka 17.07.2014 09:33
Ja myślałam, że to prawdziwa butelka :))) Tort REWELACYJNY!!! Arcydzieło!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak