Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort dla Pawła, Andżeliki, Adama

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tort ten wykonałam dla trzech solenizantów to znaczy syna Pawła ,jego narzeczonej oraz zięcia Adama którzy obchodzili swoje urodziny w jednym dniu i byli Ci sami goście. Torcik smakował wszystkim i spodobał się solenizantom jak i gościom .

Składniki:

Biszkopt - składniki

mąka tortowa 375 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
cukier 250 gramów
jajko 8 sztuk
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

składniki na krem śmietankowy z mascarpone

śmietana 30% 1.5 litra
cukier puder 5 łyżek
śmietan fix 5 opakowań
serek mascarpone 500 gramów

składniki na poncz:

sok z cytryny 1.5 sztuki
woda ciepła 150 gramów
cukier 4 łyżki

dodatkowo:

zaparzona mocna kawa 1.5 szklanki
Biszkopty 1 opakowanie
krem śmietankowy 1 opakowanie
mleko 300 gramów
pomarancza - plastry 2 sztuki
winogrona czerwone 300 gramów
winogrona zielone 300 gramów
truskawki 300 gramów
jabłka 2 sztuki
perełki cukrowe 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla Pawła, Andżeliki, Adama

Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek, następie ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,do ubitej masy białkowej dodajemy na przemian cukier i żółtka cały czas ubijając.
Do masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut, najlepiej do suchego patyczka.
Wielkość blaszki 30/40 cm.

Krem śmietankowy z mascarpone;

Dobrze schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę ze cukrem pudrem.
Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix -y .
Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.
Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa baty ,blaty nasączyć ponczem z soku z cytryny, cukru i ciepłej wody.
Spodni blat po nasączeniu wysmarować dżemem wiśniowym.
Na dżem rozłożyć większą część ubitej masy śmietankowej z serkiem mascarpone.
Biszkopty podłużne namoczyć w kawie rozpuszczalnej , a następnie ułożyć na masie śmietankowo - serowej.
Na biszkoptach rozsmarować ponownie część masy śmietankowo - serowej,przykryć drugim blatem.
Cały tort wysmarować gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu.
Boki obłożyć wiórkami kokosowymi.
Na górze rozsmarować ostatnią część masy smietankowo - serowej ,udekorować rozetkami z ubitej śmietany ,koralikami cukrowymi oraz owocami.

Dekoracja według swojego uznania.

Tort włożyć na całą noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:45
tort na medal.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak