Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla Pawła, Andżeliki, Adama
Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek, następie ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,do ubitej masy białkowej dodajemy na przemian cukier i żółtka cały czas ubijając.
Do masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut, najlepiej do suchego patyczka.
Wielkość blaszki 30/40 cm.
Krem śmietankowy z mascarpone;
Dobrze schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę ze cukrem pudrem.
Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix -y .
Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.
Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa baty ,blaty nasączyć ponczem z soku z cytryny, cukru i ciepłej wody.
Spodni blat po nasączeniu wysmarować dżemem wiśniowym.
Na dżem rozłożyć większą część ubitej masy śmietankowej z serkiem mascarpone.
Biszkopty podłużne namoczyć w kawie rozpuszczalnej , a następnie ułożyć na masie śmietankowo - serowej.
Na biszkoptach rozsmarować ponownie część masy śmietankowo - serowej,przykryć drugim blatem.
Cały tort wysmarować gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu.
Boki obłożyć wiórkami kokosowymi.
Na górze rozsmarować ostatnią część masy smietankowo - serowej ,udekorować rozetkami z ubitej śmietany ,koralikami cukrowymi oraz owocami.
Dekoracja według swojego uznania.
Tort włożyć na całą noc do lodówki.