Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny

Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tortownica o średnicy 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    1,5 szklanki
  • olej

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie

Krem

  • mleko

    2 i 2/3 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • kasza manna

    6 łyżek
  • wiórki kokosowe

    4 łyżki
  • masło

    200 gram
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • alkohol smakowy

    20 ml
  • sok z cytryny

    1-2 łyżki

Dodatkowo

  • wafelki w czekoladzie

    60 gram

Wierzch

  • wiórki kokosowe

    30 gram
  • cukier

    3-4 łyżki
  • masło

    2 łyżki

Dekoracja

  • wafelki w czekoladzie

  • wiśnie kandyzowane

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny  foto
Upiec biszkopt.
Jajka utrzeć z cukrami i olejem, a następnie dodać mąkę oraz proszek.
Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Po ostudzeniu ciasto przekroić na 3 części.
Krok 2 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny  foto
Przygotować krem.
2 szklanki mleka zagotować z solą.
W pozostałym rozmieszać kaszę manną i przelać do wrzącego mleka.
Mieszając - gotować do zgęstnienia masy.
Na samym końcu należy wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Po tym czasie masło z cukrem utrzeć do puszystości i małymi porcjami połączyć z zimną kaszą.
Pod koniec dodać alkohol oraz sok z cytryny.
Całość wstawić do lodówki, aż krem zgęstnieje i podzielić go na 3 części.
Krok 3 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny  foto
Przygotować nasączenie.
Alkohol połączyć z wodą (ilość wody zależy od preferencji smakowych) i opcjonalnie z sokiem z cytryny.
Krok 4 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny  foto
Wafelki pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 5 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny  foto
Przygotować wierzch.
Na patelni rozgrzać masło, a następnie dodać cukier z wiórkami.
Wszystko razem uprażyć na lekko złoty kolor.
(Uważać, aby nie przypalić.)
Krok 6 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny  foto
Złożyć ciasto.
Spód delikatnie nasączyć, posmarować kremem, ułożyć pokrojone wafelki, przykryć kolejną częścią ciasta, nasączyć, posmarować kremem, posypać wafelkami, przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć, a boki oraz wierzch tortu posmarować pozostałą ilością kremu.
Dodatkowo w wierzch wklepać uprażone wiórki.
Całość udekorować wafelkami i schłodzić w lodówce.
1 szklanka = 250 ml. Jeśli nie chcecie używać alkoholu - do nasączenia użyjcie naparu z kawy lub samej wody - wymieszanej z sokiem z cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
TyTaN 04.03.2017 16:25
Taki tort to od razu cały bym zjadl
Motorek 02.03.2017 08:56
smaczny torcik
Róża1 28.02.2017 18:34
prezentuje się bardzo smakowicie :-)
Diana Rusiłowicz 28.02.2017 00:45
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 28.02.2017 00:45
A ja z chęcią Cię poczęstuję :)
Renataj 27.02.2017 21:05
Bardzo smakowicie się prezentuje:)
Bernadeta1 27.02.2017 20:09
rewelacyjny torcik
Janina 27.02.2017 19:30
Świetny tort;))
Agnieszka-87-25 27.02.2017 15:25
smaczny torcik
gusia1000 27.02.2017 13:33
dobry tort.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat