Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z truskawkami
Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Oddzielnie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, a następnie dodajemy masę żółtkową i delikatnie mieszamy łopatką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i znów delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzany do 170 stopni piekarniku ok. 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy jest suchy. Pozostawiamy do wystudzenia i kroimy dna następnego na 3 blaty biszkoptowe.
Krem truskawkowy
250 g truskawek miksujemy na drobno i łączymy z serkiem mascarpone. 150 g truskawek kroimy na bardzo drobno, a następnie dodajemy do serka. Słodzimy masę truskawkową cukrem pudrem. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody i rozpuszczamy, a następnie studzimy i dodajemy do masy truskawkowej, jeszcze lejącą, anie ciepłą. Dokładnie wszystko mieszamy.
Pierwszy biszkopt nasączamy kompotem truskawkowym i wykładamy warstwę dżemu. Na to wykładamy połowę kremu truskawkowego. Przykładamy drugim blatem i czynność powtarzamy. Ostatni biszkopt też nasączamy, a następnie przygotowujemy krem czekoladowy. W tym czasie włożyć tort do lodówki.
Krem czekoladowy
Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia i zdejmujemy z kąpieli. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i wanilią, a następnie dodajemy przestudzoną i płynną czekoladę. Krem schładzamy ok. 15 minut w lodówce, a potem cały smarujemy i dekorujemy z zewnątrz. Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia przygotowujemy polewę czekoladową.
Polewa czekoladowa
Rozpuszczamy czekoladę deserową wraz z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej. Studzimy, a następne wylewamy porcjami na tort. Można sobie pomóc łopatką lub nożem, aby ułatwić sobie rozłożenie.
W tej samej płynnej czekoladzie moczymy truskawki i układamy na wierzchu.
Dla lepszego efektu przygotowujemy polewę czekoladową, ale białą.
Dekoracja
Białą czekoladę mleczną wraz z masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy artystycznie truskawki na torcie.
Całość zostawiamy w lodówce na 24 godz.
Smacznego!