Tort czekoladowy z rumowymi trufelkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 sztuka
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczka
  • ser mascarpone

    500 gram
  • czekolada mleczna

    100 gram
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • śmietana kremowa 30%

    250 mililitr
  • cukier puder

    1 łyżka
  • woda

    1 szklanka
  • syrop czekoladowy

    2 łyżeczka
  • sok z cytryny

    2 łyżeczka
  • ser mascarpone

    300 gram
  • śmietana kremowa 30%

    100 gram
  • czekolada biała

    50 gram
  • cukier puder

    1 łyżka
  • Biszkopty

    90 gram
  • serek waniliowy

    80 gram
  • czekolada biała

    50 gram
  • rum

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • wiórki kokosowe

    2 łyżka
  • kakao

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżeczka
  • czekolada mleczna

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: Spód tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po 1 żółtku cały czas upijając. Mąki z proszkiem przesiać i dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (28 cm) i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 35 minut. Piec do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 krążki.
Masa czekoladowa: Mascarpone - 500 gram - ubić na puszystą masę z kremówką i cukrem pudrem. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do serowej masy i zmiksować.
Zrobić poncz z wody, syropu czekoladowego i soku z cytryny. Każdy krążek biszkoptu nasączyć ponczem i przełożyć kremem czekoladowym.
Masa biała: Ser mascarpone - 300 gram - upić z kremówką i cukrem pudrem na masę. Dodać roztopioną, przestudzoną białą czekoladę i zmiksować. Kremem wysmarować wierzch i boki tortu. Boki obsypać startą mleczną czekoladą.
Trufelki: Biszkopty rozkruszyć w mikserze, dodać serek, stopioną białą czekoladę i rum lub olejek rumowy. Wyrobić na ciasto. Włożyć na 10 minut do lodówki do stężenia. Formować małe kuleczki. Połowę obtoczyć w kakao, połowę w wiórkach kokosowych. Trufelki poukładać naprzemiennie po obwodzie tortu. Na wierzchu za pomocą szablonu zrobić serca z gorzkiego kakao. Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (38)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 03.11.2016 09:05
na pewno pyszny torcik;)
Grazyna0211 06.06.2016 13:17
smaczny tort
mami93 15.03.2015 15:12
Ładnie się prezentuje
anilewe13 26.01.2015 09:41
wspaniały i apetyczny tort
Ada-Gaba 12.11.2014 21:05
wspaniały torcik
pestka 18.06.2014 09:06
bardzo podoba mi się taki torcik
Kejti 27.02.2014 00:04
Ślinka cieknie,zapowiada się fantastycznie :-)
wwwiolka 08.02.2014 14:37
Fantastyczne ciasto.
Aleksandra/Olcia 29.01.2014 15:36
smakowite mniam
Malgorzata549 16.12.2013 11:31
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat