Ewa

Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Składniki na ciasto:

  • mąki orkiszowej pełnoziarniste

    • 300 g
  • mąki pszennej

    200 g
  • brązowego cukru

    360 g
  • kakao

    50 g
  • proszku do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • jajka

    4
  • ekstrakt z wanilii

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    300 ml
  • kefir

    500 ml
  • kiwi

    4
  • cukier

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • mleko

    odrobina
  • żółtko jaja

  • masło miękkie

    300 g
  • Masa mango:

  • dojrzałe mango

    2 szt
  • cukier

    6-7 łyżek
  • mąka kukurydziana

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1-2 łyżki
  • odrobina mleka

  • żółtko

  • śmietana kremówka

    100 ml
  • miękkie masło

    300 g
  • masa

    z kiwi
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
W jednej misce łączymy składniki suche- mąki, kakao, proszek, sodę, sól. W drugiej misce łączymy składniki mokre- kefir, olej, wanilię. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ucieramy. Stopniowo, naprzemiennie dodajemy składniki suche i składniki mokre. Ciasto przelewamy albo do dwóch małych tortownic, albo do ozdobnych foremek na muffinki. Pieczemy w temp. 180 stopnii, termoobieg- małe muffiny 20 minut, duże ciasto ok. 50-60 minut- do momentu suchego patyka.

Masa kiwi:
Kiwi obieramy, blendujemy. Dodajemy cukier, rozrobioną w mleku mąkę oraz żółtko. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy, żeby owocowy budyń nam zgęstniał i stracił posmak surowej mąki. Przestudzony budyń łączymy z masłem.

Masa mango:
Mango blendujemy. Dodajemy cukier, rozprowadzone w mleku mąki oraz żółtko. Śmietankę zagotowujemy. Do gotującej się śmietany dodajemy mango. Cały czas mieszamy i czekamy, aż masa zacznie gęstnieć. Wystudzony budyń miksujemy z masłem.

Wystudzone ciasto, czy też muffinki zdobimy kremem. Jeśli upieczemy 2 placki ciasta, to przekładamy je połową masy kiwi i połową masy mango. Pozostałą częścią zdobimy wierzch i boki. Muffinki przecinamy na pół, przekładamy kremem, zdobimy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 20.11.2013 17:14
smaczne i domowe
monisia1977 11.10.2013 07:33
fajnie wygląda
Mniam 11.10.2013 00:29
Wygląda pięknie i myślę, że jest nieziemsko smaczny.
6zer 10.10.2013 21:29
smacznie wyglada i napewno tak smakuje
Izabela9 10.10.2013 20:08
Pyyychotka.
Anna133 10.10.2013 19:42
zdrowe i pięknie wyglada
Krzysztof15 10.10.2013 19:30
palce lizAc

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat