Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto:
mąki orkiszowej pełnoziarniste • 300 g
mąki pszennej 200 g
brązowego cukru 360 g
kakao 50 g
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól szczypta
jajko 4
ekstrakt z wanilii 1 łyżka
olej rzepakowy 300 ml
kefir 500 ml
kiwi 4
cukier 5 łyżek
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mleko odrobina
żółtko jajek
masło miękkie 300 g
Masa mango:
dojrzałe mango 2 szt
cukier 6-7 łyżek
mąka kukurydziana 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1-2 łyżki
odrobina mleka
żółtko jajek
śmietana kremówka 100 ml
miękkie masło 300 g
masa z kiwi

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango

Ciasto:
W jednej misce łączymy składniki suche- mąki, kakao, proszek, sodę, sól. W drugiej misce łączymy składniki mokre- kefir, olej, wanilię. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ucieramy. Stopniowo, naprzemiennie dodajemy składniki suche i składniki mokre. Ciasto przelewamy albo do dwóch małych tortownic, albo do ozdobnych foremek na muffinki. Pieczemy w temp. 180 stopnii, termoobieg- małe muffiny 20 minut, duże ciasto ok. 50-60 minut- do momentu suchego patyka.

Masa kiwi:
Kiwi obieramy, blendujemy. Dodajemy cukier, rozrobioną w mleku mąkę oraz żółtko. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy, żeby owocowy budyń nam zgęstniał i stracił posmak surowej mąki. Przestudzony budyń łączymy z masłem.

Masa mango:
Mango blendujemy. Dodajemy cukier, rozprowadzone w mleku mąki oraz żółtko. Śmietankę zagotowujemy. Do gotującej się śmietany dodajemy mango. Cały czas mieszamy i czekamy, aż masa zacznie gęstnieć. Wystudzony budyń miksujemy z masłem.

Wystudzone ciasto, czy też muffinki zdobimy kremem. Jeśli upieczemy 2 placki ciasta, to przekładamy je połową masy kiwi i połową masy mango. Pozostałą częścią zdobimy wierzch i boki. Muffinki przecinamy na pół, przekładamy kremem, zdobimy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 20.11.2013 17:14
smaczne i domowe
monisia1977 11.10.2013 07:33
fajnie wygląda
Mniam 11.10.2013 00:29
Wygląda pięknie i myślę, że jest nieziemsko smaczny.
6zer
6zer 10.10.2013 21:29
smacznie wyglada i napewno tak smakuje
Izabela9 10.10.2013 20:08
Pyyychotka.
Anna133 10.10.2013 19:42
zdrowe i pięknie wyglada
Krzysztof15 10.10.2013 19:30
palce lizAc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak