Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Składniki na ciasto:
-
mąki orkiszowej pełnoziarniste
• 300 g -
mąki pszennej
200 g -
brązowego cukru
360 g -
kakao
50 g -
proszku do pieczenia
2 łyżeczki -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
sól
szczypta -
jajko
4 -
ekstrakt z wanilii
1 łyżka -
olej rzepakowy
300 ml -
kefir
500 ml -
kiwi
4 -
cukier
5 łyżek -
mąka ziemniaczana
3 łyżki -
mleko
odrobina -
żółtko jajek
-
masło miękkie
300 g -
Masa mango:
-
dojrzałe mango
2 szt -
cukier
6-7 łyżek -
mąka kukurydziana
3 łyżki -
mąka ziemniaczana
1-2 łyżki -
odrobina mleka
-
żółtko jajek
-
śmietana kremówka
100 ml -
miękkie masło
300 g -
masa
z kiwi
Sposób przygotowania
W jednej misce łączymy składniki suche- mąki, kakao, proszek, sodę, sól. W drugiej misce łączymy składniki mokre- kefir, olej, wanilię. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ucieramy. Stopniowo, naprzemiennie dodajemy składniki suche i składniki mokre. Ciasto przelewamy albo do dwóch małych tortownic, albo do ozdobnych foremek na muffinki. Pieczemy w temp. 180 stopnii, termoobieg- małe muffiny 20 minut, duże ciasto ok. 50-60 minut- do momentu suchego patyka.
Masa kiwi:
Kiwi obieramy, blendujemy. Dodajemy cukier, rozrobioną w mleku mąkę oraz żółtko. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy, żeby owocowy budyń nam zgęstniał i stracił posmak surowej mąki. Przestudzony budyń łączymy z masłem.
Masa mango:
Mango blendujemy. Dodajemy cukier, rozprowadzone w mleku mąki oraz żółtko. Śmietankę zagotowujemy. Do gotującej się śmietany dodajemy mango. Cały czas mieszamy i czekamy, aż masa zacznie gęstnieć. Wystudzony budyń miksujemy z masłem.
Wystudzone ciasto, czy też muffinki zdobimy kremem. Jeśli upieczemy 2 placki ciasta, to przekładamy je połową masy kiwi i połową masy mango. Pozostałą częścią zdobimy wierzch i boki. Muffinki przecinamy na pół, przekładamy kremem, zdobimy. Smacznego!
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się