Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy z malinami i kremem waniliowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
cukier 2/3 szkl
mąka 1/2 szkl
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 4/3 łyżeczka
sól do smaku
krem do tortów waniliowy
dżem malinowy 3 łyżki
maliny mrożone 25 dag
Biszkopty
maliny świeże
wiórki kokosowe
czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z malinami i kremem waniliowym

blacha: 22-24 cm średnicy
papier do pieczenia

1. Rozmrozić maliny, posypując cukrem - zostawić sok.
2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą.
3. Dodać cukier i ubić.
4. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać łyżką.
5. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie należy smarować masłem ani niczym innym!
6. Piec około 25 minut w 180 stopniach.
7. Sok z malin wymieszać z dżemem i zagotować, aż powstanie gęsty syrop. Dołożyć maliny, wymieszać i ostudzić.
8. Biszkopty pokruszyć w blenderze i zrumienić na suchej patelni (można dodać wiórki kokosowe).
9. Upieczony biszkopt przekroić na pół.
10. Na jedną część biszkoptu ułożyć masę z malin, na to połowę kremu waniliowego zrobiony według przepisu na opakowaniu, a następnie drugi biszkopt. Całość posmarować pozostałą częścią kremu. Posypać zmielonymi biszkoptami i udekorować według uznania.

SMACZNEGO.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak