Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z malinami
1. Przygotowanie ciasta:
W naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i mieszamy. Do drugiego naczynia wsypujemy suche składniki (mąka, kakao, soda, proszek do pieczenia) i łączymy z mokrymi składnikami.
Formę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 1 godziny, do suchego patyczka.
Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Odcinamy wybrzuszenie i kruszymy, a z pozostałe ciasto dzielimy na równe 4 części (blaty).
2. Przygotowanie frużeliny:
Do małego garnuszka wrzucić maliny i cukier i podgrzewać do momentu, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Dodać cytrynę, wodę (2 łyżeczki) z mąką, wymieszać i zagotować po czym zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać odrobinę sosu, połączyć i wlać powoli do malinowego sosu. Schłodzić kilka godzin.
3. Przygotowanie kremu:
Krem mascarpone zmiksować z frużeliną malinową, a następnie schłodzić w lodówce.
4. Przygotowanie polewy:
Dżem przełożyć do małego garnuszka i podgrzać cały czas mieszając. Gdy się zagotuje zdjąć z palnika i do gorącego dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, wymieszać i schłodzić, aby polewa zgęstniała.
5. Złożenie tortu:
Pierwszy blat ułożyć na paterze i posmarować 1/4 kremu, przykryć drugim blatem, posmarować 1/4 kremu i powtórzyć czynność z trzecim blatem. Następnie przykryć czwartym blatem, a z pozostałym 1/4 częścią kremu posmarować boki tortu i obsypać pokruszonym ciastem, który odcinaliśmy z wybrzuszenia. Następnie nałożyć polewę na wierzch tortu i udekorować świeżymi malinami, schłodzić.