Tort czekoladowy z malinami

Tort czekoladowy z malinami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • jajko

    5 sztuk
  • mleko

    300 mililitrów
  • olej

    200 mililitrów
  • cukier

    1 i 1/4 szklanki
  • mąka pszenna

    300 gramów
  • kakao

    100 gramów
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka

Na frużelinę:

  • maliny świeże

    500 gramów
  • cukier

    3/4 szklanki
  • sok z cytryny

    1,5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • woda

    2 łyżeczki

Krem malinowy:

  • serek mascarpone

    500 gramów
  • frużelina

Polewa:

  • dżem malinowy

    150 gramów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • maliny świeże

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tort czekoladowy z malinami

1. Przygotowanie ciasta:

W naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i mieszamy. Do drugiego naczynia wsypujemy suche składniki (mąka, kakao, soda, proszek do pieczenia) i łączymy z mokrymi składnikami.
Formę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 1 godziny, do suchego patyczka.

Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Odcinamy wybrzuszenie i kruszymy, a z pozostałe ciasto dzielimy na równe 4 części (blaty).

2. Przygotowanie frużeliny:

Do małego garnuszka wrzucić maliny i cukier i podgrzewać do momentu, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Dodać cytrynę, wodę (2 łyżeczki) z mąką, wymieszać i zagotować po czym zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać odrobinę sosu, połączyć i wlać powoli do malinowego sosu. Schłodzić kilka godzin.

3. Przygotowanie kremu:

Krem mascarpone zmiksować z frużeliną malinową, a następnie schłodzić w lodówce.

4. Przygotowanie polewy:

Dżem przełożyć do małego garnuszka i podgrzać cały czas mieszając. Gdy się zagotuje zdjąć z palnika i do gorącego dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, wymieszać i schłodzić, aby polewa zgęstniała.

5. Złożenie tortu:

Pierwszy blat ułożyć na paterze i posmarować 1/4 kremu, przykryć drugim blatem, posmarować 1/4 kremu i powtórzyć czynność z trzecim blatem. Następnie przykryć czwartym blatem, a z pozostałym 1/4 częścią kremu posmarować boki tortu i obsypać pokruszonym ciastem, który odcinaliśmy z wybrzuszenia. Następnie nałożyć polewę na wierzch tortu i udekorować świeżymi malinami, schłodzić.

Internetowa Kuchnia
Do kremu można użyć mrożonych malin, wtedy wyjdzie taniej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (42)

Aneta41 30.04.2015 13:28
Można by jeść oczami
Bartek Klucha 27.04.2015 01:09
Pięknie się prezentuje :)
iskierka.ag 30.03.2015 17:29
Uwielbiam wszelkiego rodzaju wypieki czekoladowe. Nigdy nie łączyłam z malinami, zazwyczaj z truskawkami. Przepis świetny. Gratuluję pomysłu.
gacopierz23 22.02.2015 21:46
puszysty smaczny torcik
Ada-Gaba 22.02.2015 16:50
wspaniały tort
Ela15 22.02.2015 12:54
musi być pyszny
romanrafal
romanrafal 21.02.2015 16:43
super tort,aż ślinka leci
Wiesława1 19.02.2015 21:12
jaki kusszący.....
Zdzisław 19.02.2015 19:31
takie słodkości bardzo lubię
Dorian 19.02.2015 18:20
pieknie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat