Tort czekoladowy z malinami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • jajko

    5 sztuk
  • mleko

    300 mililitrów
  • olej

    200 mililitrów
  • cukier

    1 i 1/4 szklanki
  • mąka pszenna

    300 gramów
  • kakao

    100 gramów
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka

Na frużelinę:

  • maliny świeże

    500 gramów
  • cukier

    3/4 szklanki
  • sok z cytryny

    1,5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • woda

    2 łyżeczki

Krem malinowy:

  • serek mascarpone

    500 gramów
  • frużelina

Polewa:

  • dżem malinowy

    150 gramów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • maliny świeże

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie ciasta:

W naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i mieszamy. Do drugiego naczynia wsypujemy suche składniki (mąka, kakao, soda, proszek do pieczenia) i łączymy z mokrymi składnikami.
Formę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 1 godziny, do suchego patyczka.

Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Odcinamy wybrzuszenie i kruszymy, a z pozostałe ciasto dzielimy na równe 4 części (blaty).

2. Przygotowanie frużeliny:

Do małego garnuszka wrzucić maliny i cukier i podgrzewać do momentu, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Dodać cytrynę, wodę (2 łyżeczki) z mąką, wymieszać i zagotować po czym zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać odrobinę sosu, połączyć i wlać powoli do malinowego sosu. Schłodzić kilka godzin.

3. Przygotowanie kremu:

Krem mascarpone zmiksować z frużeliną malinową, a następnie schłodzić w lodówce.

4. Przygotowanie polewy:

Dżem przełożyć do małego garnuszka i podgrzać cały czas mieszając. Gdy się zagotuje zdjąć z palnika i do gorącego dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, wymieszać i schłodzić, aby polewa zgęstniała.

5. Złożenie tortu:

Pierwszy blat ułożyć na paterze i posmarować 1/4 kremu, przykryć drugim blatem, posmarować 1/4 kremu i powtórzyć czynność z trzecim blatem. Następnie przykryć czwartym blatem, a z pozostałym 1/4 częścią kremu posmarować boki tortu i obsypać pokruszonym ciastem, który odcinaliśmy z wybrzuszenia. Następnie nałożyć polewę na wierzch tortu i udekorować świeżymi malinami, schłodzić.

Internetowa Kuchnia
Do kremu można użyć mrożonych malin, wtedy wyjdzie taniej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (42)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta41 30.04.2015 13:28
Można by jeść oczami
Bartek Klucha 27.04.2015 01:09
Pięknie się prezentuje :)
iskierka.ag 30.03.2015 17:29
Uwielbiam wszelkiego rodzaju wypieki czekoladowe. Nigdy nie łączyłam z malinami, zazwyczaj z truskawkami. Przepis świetny. Gratuluję pomysłu.
gacopierz23 22.02.2015 21:46
puszysty smaczny torcik
Ada-Gaba 22.02.2015 16:50
wspaniały tort
Ela15 22.02.2015 12:54
musi być pyszny
romanrafal 21.02.2015 16:43
super tort,aż ślinka leci
Wiesława1 19.02.2015 21:12
jaki kusszący.....
Zdzisław 19.02.2015 19:31
takie słodkości bardzo lubię
Dorian 19.02.2015 18:20
pieknie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat