Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy z kabaczka z kremem z czarnej porzeczki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na ciasto

czekolada deserowa 200 g
kabaczek 400 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 3 szt
mąka pszenna 200 g
olej 100 ml
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier 2/3 szklanki

Na krem porzeczkowy

czarna porzeczka 300 ml
budyń wiśniowy 2 szt
masło 300 g
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Ponad to

polewa czekoladowa 1 szt

Porada

Użyłam budyniu z cukrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z kabaczka z kremem z czarnej porzeczki

1.
Kabaczek obieramy usuwamy nasiona i trzemy na tarce o grubych oczkach, ma go być już po obraniu i odrzuceniu ziaren 400 g. Czekoladę rozpuszczamy nad parą. Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy olej i suche składniki, na samym końcu dodajemy wystudzoną, rozpuszczona czekoladę. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy starty kabaczek i dokładnie mieszamy. W tortownicy wykładamy papierem tylko dno, wlewamy ciasto i pieczemy 60-70 min. w 180 st. Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto papierem, aby się nie spiekło jednak nie należy skracać czasu pieczenia, ponieważ będzie niedopieczone. Ciasto musi przejść "test suchego patyczka".
2.
Krem. Porzeczki zasypujemy cukrem i podgrzewamy przez chwilę na gazie tak aby powstał syrop, nie rozgotowujemy jednak owoców, bo będą nam one potrzebne do dekoracji. Porzeczki odcedzamy. Syrop przelewamy do miarki i uzupełniamy wodą tak aby otrzymać pół litra płynu. W jednej drugiej szklanki płynu rozpuszczamy budynie wraz z mąką ziemniaczaną, resztę płynu zagotowujemy. Gotujemy budynie i odstawiamy je do ostygnięcia. Warto gorący budyń przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Masło w temperaturze pokojowej spieniamy mikserem na puch i dodajemy po łyżce całkowicie zimnego budyniu, aż powstanie jednolita gładka masa.
3.
Zimne Ciasto przekrawamy na pół, przekładamy kremem porzeczkowym, odkładając 3-4 łyżki do dekoracji. Tort polewamy polewą czekoladową i dekorujemy pozostałym kremem i czarnymi porzeczkami. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 13.09.2016 12:36
chyba jeszcze nie jadłam, wygląda apetycznie
Aleksandra/Olcia 13.09.2016 10:07
nigdy nie robiłam ciasta z kabaczkiem,ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak