Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z chalwa i bezami
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 27cm.
Piec około 40 minut w temp. 180st.
Ostudzić i przekroić na 3 równe części.
2.KREM CZEKOLADOWY:Jajka ubijać z cukrem na parze przez około 10minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać kakao oraz posiekaną czekoladę. Ponownie postawić na parze i ubijać jeszcze przez 8-10minut, aż masa zgęstnieje. Przestudzić.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnej masy czekoladowej.
3.KREM CHALWOWY: W 1/4 szklanki mleka utrzeć żółtka i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem waniliowym. Wlać przygotowaną mieszankę, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić.
Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.
Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić na 15 minut do lodówki.
Następnie posmarować 1/4 masy chałwowej i przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć ponczem. Rozsmarować resztę masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez, wciskając je w masę. Schładzać 15 minut.
Posmarować znów 1/4 masy chałwowej i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem.
Udekorować resztą bez oraz cukrem błyszczącym.
Tort przechowywać w lodówce.