Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy z chalwa i bezami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
cukier kryształ 1 szklanka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

krem chalwowy

chałwa 300 gram
mleko 1/2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
cukier wanilinowy 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata
masło 350 gram

krem czekoladowy

jaja 5 sztuk
czekolada gorzka 100 gram
cukier kryształ 2 łyżki
kakao 1 łyżka
masło 250 gram

ponadto

bezy 300 gram
cukier perlisty
nalewka z czarnej porzeczki

Porada

Tort na zdjeciu nie jest udekorowany,poniewaz nie zdazylam tego zrobic:)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z chalwa i bezami

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 27cm.
Piec około 40 minut w temp. 180st.
Ostudzić i przekroić na 3 równe części.
2.KREM CZEKOLADOWY:Jajka ubijać z cukrem na parze przez około 10minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać kakao oraz posiekaną czekoladę. Ponownie postawić na parze i ubijać jeszcze przez 8-10minut, aż masa zgęstnieje. Przestudzić.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnej masy czekoladowej.
3.KREM CHALWOWY: W 1/4 szklanki mleka utrzeć żółtka i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem waniliowym. Wlać przygotowaną mieszankę, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić.
Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.

Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić na 15 minut do lodówki.
Następnie posmarować 1/4 masy chałwowej i przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć ponczem. Rozsmarować resztę masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez, wciskając je w masę. Schładzać 15 minut.
Posmarować znów 1/4 masy chałwowej i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem.
Udekorować resztą bez oraz cukrem błyszczącym.
Tort przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

antosiaki family 14.11.2016 10:25
oj tak,dlatego nie zostal udekorowany :)
Krzysztof15 14.11.2016 09:28
bardzo smaczny
mirosława4 14.11.2016 09:06
zapewne był smaczny
martynkacytrynka 14.11.2016 08:29
Wygląda pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak