Tort czekoladowy przekładany serem z malinami

Tort czekoladowy przekładany serem z malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 średnie
  • cukier brązowy

    0,5 kubka
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • mąka tortowa

    2 czubate łyżki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • masło

    3 łyżki miękkiego
  • sól

    szczypta
  • ser biały

    400 g
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • żelatyna

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • miód gryczany

    5 łyżek
  • cukier puder

    3 łyżki
  • maliny

    500 g mrożonych
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort czekoladowy przekładany serem z malinami foto
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić, w czasie ubijania powoli dosypywać partiami brązowy cukier i dolewać ocet winny.

Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kawę, wymieszać i przestudzić.

Żółtka ubić, powoli dodawać do nich czekoladę z kawą.

Następnie do ubitych na sztywno białek dodać mąkę i żółtka z czekoladą, delikatnie ale dość szybko wymieszać.

Wylać na formę (20x30 cm) wyłożoną papierem.

Piec przez 30 min.
Krok 2 - Tort czekoladowy przekładany serem z malinami foto
Po upieczeniu poczekać aż ciasto wystygnie, następnie przeciąć je na pół.

Żelatynę rozpuścić w bardzo małej ilości wrzącej wody.

Ze śmietany kremówki ubić pianę. Biały ser zmiksować aby był gładki, ciągle miksując, dodać cukier puder, sok z cytryny, miód i rozpuszczoną żelatynę. Dobrze wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę.
Krok 3 - Tort czekoladowy przekładany serem z malinami foto
Na jedną połowę ciasta wyłożyć 1/3 masy, następnie maliny(moje były mrożone ale śmiało można użyć świeżych), przykryć 1/3 masy, przykryć drugą połówką ciasta i posmarować z wierzchu ostatnią partią masy.
Krok 4 - Tort czekoladowy przekładany serem z malinami foto
Można udekorować malinami i listkami mięty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta40

29.11.2016 17:56
wygląda obłednie

IZABELA29

17.10.2016 19:09
Pyszne połączenie smakow

atort111

17.02.2016 13:54
smakowity, słodko mi już

agaK.

30.06.2015 11:59
A już myślałam że to prawdziwe kwiatki dopóki nie doczytałam się w przepisie:)

foczka-ks

09.06.2015 12:34
smakowity torcik

ben-ka

13.05.2015 09:04
Chętnie bym się skusiła na kawałeczek tortu.

Kasiaaa

02.05.2015 19:34
Rewelacyjny :)

Ada-Gaba

27.03.2015 20:04
Bardzo smakowite

Ania96

10.10.2014 13:41
wygląda pięknie

Ania_owb7

15.06.2014 09:53
Zrobiłam ciasto wg przepisu i ....totalnie nie wyszło! Ciasto nie wyrosło, masa sie rozrzedziła. Niestety pieniądze na składńiki wyrzucone w błoto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat