Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort - czekoladowy przekładaniec

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 400 g
jajko 6 sztuk
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao 2 łyżki
KREM JASNY
serek mascarpone 500 g
śmietana kremówka 200 ml
cukier puder 30 g
czekolada biała 1 opakowanie
KREM CIEMNY
czekolada gorzka 2 opakowania
LIKIER CZEKOLADOWY 120 ml
powidła śliwkowe do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tort - czekoladowy przekładaniec

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszamy ze sobą i dodajemy kakao. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do formy tortowej o wymiarach 26 cm. Pieczemy ok 25 min, w temp. 180'C.
Krok 1 - Tort - czekoladowy przekładaniec foto
2
Przestudzony biszkopt kroimy na 4 płaty.
Krok 2 - Tort - czekoladowy przekładaniec foto
3
Przygotowujemy krem jasny. Śmietanę ubijamy dodając cukier puder. W osobnej miseczce ubijamy serek mascarpone, a następnie dodajemy go po łyżce do śmietany. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do masy. Masę schładzamy. Masa czekoladowa. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę miksujemy a następnie dodajemy po łyżce czekolady, a na koniec powoli wlewamy likier. Do tortownicy wkładamy jeden płat ciasta, nakładamy powidła i wykładamy 1/3 ciasta jasnego, następnie wykładamy następny biszkopt i połowę masy ciemnej, ponownie układamy płat ciasta, powidła i dodajemy krem jasny. Przykładamy ostatnim płatem ciasta i całość pokrywamy ciemnym kremem.
Krok 3 - Tort - czekoladowy przekładaniec foto
4
Do rękawa cukierniczego zakończonego podłużną końcówką nakładamy krem ciemny i dekorujemy boki tworząc falbanki.
Krok 4 - Tort - czekoladowy przekładaniec foto
5
Wierzch natomiast pokrywamy jasnym kremem, robiąc kropki i rozmazując je ( tworzymy kwiat ).
Krok 5 - Tort - czekoladowy przekładaniec foto
6
Gotowy schładzamy ok 2 h. Smacznego !!
Krok 6 - Tort - czekoladowy przekładaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 26.05.2015 10:46
wygląda lepiej niz z cukierni :)
Malgorzata549 08.01.2015 10:47
świetny torcik
ppaulina 04.08.2014 14:55
pieknie wygląda ten torcik
caralajna 09.07.2014 20:17
piękny tort
romanrafal
romanrafal 26.04.2014 15:58
piękny torcik,pyszności
Gosia_60 04.03.2014 23:38
bardzo okazały torcik
alaaa 03.03.2014 18:45
kolejny świetny tort
Lis 02.03.2014 22:39
Ale smakowicie ten torcik wygląda po prostu palce lizać
Katarzyna/kate1980 26.02.2014 19:21
prześlicznie wygląda
gibli 26.02.2014 07:55
pięknie wygląda
IlonaAlbertos 24.02.2014 21:09
Genialne ciacho.
olkaaa 23.02.2014 20:27
wygląda kusząco
Małgorzata9 22.02.2014 22:01
wspaniały torcik
adelajda 22.02.2014 17:24
super torcik :)
kasienka23 22.02.2014 17:21
śliczny torcik!
NatalkaC 22.02.2014 13:37
wygląda śli8cznie
halina17 22.02.2014 13:01
Dobry tort.
DorotaZ 22.02.2014 11:10
Pięknie wygląda:)
agnieszka131919 22.02.2014 10:58
pięknie wygląda
monikaT83 22.02.2014 10:33
mniam moje smaki:))
Mira85 22.02.2014 08:59
wygląda rewelacyjnie
gosia56 22.02.2014 08:54
super torcik
Czyki 22.02.2014 08:18
cudowny, chętnie skosztowałabym takiego smakołyku:)
Konczi 22.02.2014 08:08
wygląda super i już wiem jaką tylką wykonać takie zdobienie :D dziękuję
Noruas 22.02.2014 00:40
wyśmienity, zazdroszczę zdolności do pieczenia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak