Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort czekoladowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 1 szklanka

biszkopt c iemny

jajko 3 sztuki
cukier trzcinowy 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
mąka 0,5 szklanki
kakao 2 łyżki

krem z białej czekolady

śmietana kremówka 150 ml
biała czekolada 2 tabliczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

krem z mlecznej czekolady

śmietana kremówka 1 szklanka
czekolada mleczna 4 tabliczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

krem maslany

masło 150 gram
cukier puder 4 szklanki
sok z cytryny 4 łyżki

Dodatkowo

dżem 1 słoiczek
herbata 100 ml
wiśniówka 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: tort czekoladowy

jasny biszkopt: Białka ubijamy z cukrem , dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiem ,łączymy wszystkie składniki . Wlewamy do formy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy studzimy
ciemny biszkopt:Biszkopt przygotowujemy tak samo jak jasny.
krem z białej czekolady :Śmietanę ubijamy na sztywno , żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody . Czekoladę roztapiamy. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną czekoladę i żelatynę. Chłodzimy.
krem z mlecznej czekolady:Krem przygotowujemy tak samo jak poprzedni.
krem maslany :Masło ucieramy dodajemy powoli cukier puder i sok z cytryny ucieramy ok 10 minut.
Jasny biszkopt kroimy na trzy części . Smarujemy dżemem borówkowym. Na to masa z czekolady mlecznej. Na krem układamy ciemny biszkopt. Nasączamy herbata z kieliszkiem wiśniówki . Na to krem z białej czekolady. Jasny biszkopt dżem borówkowy , krem czekoladowy i ostatni biszkopt. Cały tort smarujemy kremem maślanym. Do pozostałej części kremu maślanego dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Lukier plastyczny wałkujemy pokrywamy nim cały tort. Opłatek smarujemy żelem i przykładamy do lukru lekko dociskamy. Dekorujemy kremem maślanym . ja dodatkowo użyłam lukru plastycznego i opłatka jadalnego do dekoracji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 27.04.2015 08:53
śliczny torcik :)
Maridka19 27.04.2015 08:37
Ale piękny torcik :)
luna76 27.04.2015 07:50
piękny torcik :)
Marta Ryżek-Kalkowska 26.04.2015 21:28
pysznie tutaj
mirosława4 26.04.2015 21:07
bardzo dobry ten torcik
Konczi 26.04.2015 19:32
Domowe torty najlepsze :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak