Przepis i sposób przygotowania na: tort czekoladowy
ciemny biszkopt:Biszkopt przygotowujemy tak samo jak jasny.
krem z białej czekolady :Śmietanę ubijamy na sztywno , żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody . Czekoladę roztapiamy. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną czekoladę i żelatynę. Chłodzimy.
krem z mlecznej czekolady:Krem przygotowujemy tak samo jak poprzedni.
krem maslany :Masło ucieramy dodajemy powoli cukier puder i sok z cytryny ucieramy ok 10 minut.
Jasny biszkopt kroimy na trzy części . Smarujemy dżemem borówkowym. Na to masa z czekolady mlecznej. Na krem układamy ciemny biszkopt. Nasączamy herbata z kieliszkiem wiśniówki . Na to krem z białej czekolady. Jasny biszkopt dżem borówkowy , krem czekoladowy i ostatni biszkopt. Cały tort smarujemy kremem maślanym. Do pozostałej części kremu maślanego dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Lukier plastyczny wałkujemy pokrywamy nim cały tort. Opłatek smarujemy żelem i przykładamy do lukru lekko dociskamy. Dekorujemy kremem maślanym . ja dodatkowo użyłam lukru plastycznego i opłatka jadalnego do dekoracji.