Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na placek

mąka 1 1/2 szklanki
czekolada gorzka 1 1/2 tabliczki
kakao 3 łyżki
cukier 1 1/2 szklanki
jajko 6 szt.
białko 3 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 1 szt
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
sól 1 szczypta

Składniki na masę

czekolada gorzka 2 szt
kakao 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mleko 1/2 szklanki
mleko 1/3 szklanki
masło 1 szt
żółtko jajek 3 szt
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy

Kroki postępowania

1
Wykonanie placka:
Czekolady rozpuścić w trzech łyżkach wody na bardzo wolnym ogniu, ostudzić i odstawić.
Krok 1 - Tort czekoladowy foto
2
W międzyczasie utrzeć masło z cukrem i żółtkami.
Krok 2 - Tort czekoladowy foto
3
Dodając kolejno, rozpuszczone czekolady i kakao.
Krok 3 - Tort czekoladowy foto
4
Następnie wsypać kawę i mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając.
Krok 4 - Tort czekoladowy foto
5
Białka z 9 jaj ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać do masy i delikatnie zamieszać.
Krok 5 - Tort czekoladowy foto
6
Przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut.
Krok 6 - Tort czekoladowy foto
7
Wykonanie tortu:
Czekolady rozpuścić w trzech łyżkach wody na bardzo wolnym ogniu.
Krok 7 - Tort czekoladowy foto
8
Kakao i obie mąki wymieszać w 1/3 szklanki mleka bardzo dokładnie aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do rozpuszczonych czekolad mieszając i jeszcze raz zagotować.
Krok 8 - Tort czekoladowy foto
9
Następnie wlać do niego mieszankę z kakao z mąkami i kawę rozpuszczalną. Zagotować na konsystencję budyniu, wystudzić.
Krok 9 - Tort czekoladowy foto
10
Następnie ucierać masło, dodając po jednej łyżce masy czekoladowej, pod koniec ucierania dodajemy 3 żółtka.
Krok 10 - Tort czekoladowy foto
11
Placek przecinamy na trzy krążki i przekładamy gotową masą i oblepiamy boki. Gotowy tort ozdabiamy według upodobania.
Krok 11 - Tort czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 10.03.2015 12:25
Pyszności;)
Anna169Hosz 09.03.2015 18:25
Poproszę kawałeczek:)
MałaMi89 09.03.2015 15:47
Zjadłabym :)
mirosława4 09.03.2015 15:27
apetyczny ten torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak