Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort czekoladowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt kakaowy

mąka pszenna 1 szkl
jajko 6 szt
cukier 1 szkl
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżczka
sól do smaku

krem

czekolada gorzka 100 g
masło 100 g
śmietana 30% 300 g
cukier brązowy 2 łyżki
dżem porzeczkowy

Porada

tort czekoladowy wyśmienicie smakuje z przykwaskowatymi owocami typu maliny, porzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: tort czekoladowy

Kroki postępowania

1
białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem na sztywną piane, następnie dodać rozmącone żółtka i delikatnie wymieszać łyżką, dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, delikatnie mieszając, ciasto wyłożyć do tortownicy i piec 35 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem
Krok 1 - tort czekoladowy foto
2
masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej następnie dodać cukier
Krok 2 - tort czekoladowy foto
3
wlać śmietanę i lekko podgrzewać aby śmietana się połączyła z czekoladą, następnie masę studzimy i wkładamy do lodówki aby zgęstniała
Krok 3 - tort czekoladowy foto
4
kiedy masa zgęstnieje to wyciągamy z lodówki i ubijamy na puch
Krok 4 - tort czekoladowy foto
5
biszkopt przekrawamy na trzy części dolną smarujemy dżemem, następne kremem i cały wierzch
Krok 5 - tort czekoladowy foto
6
dekorujemy wg wlasnego pomysłu
Krok 6 - tort czekoladowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zabcia117 23.10.2014 06:54
Genialnie wygląda
Renataj 22.10.2014 20:46
Uwielbiam tort czekoladowy z dodatkiem wiśni - pycha.
Noruas 22.10.2014 20:13
wyśmienite ciacho!
gosia561 22.10.2014 20:03
moje smaki
gosia1988 22.10.2014 20:00
rewelacyjny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak