Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt jasny

  • mąka tortowa

    1/3 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jaja

    3 sztuki

biszkopt ciemny

  • jaja

    5 sztuk
  • mąka tortowa

    150 g
  • kakao

    30 g
  • cukier

    150 g

masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    500 ml
  • serek mascarpone

    500 g
  • cukier puder

    2 łyżki
  • fix do śmietany

    1 łyżeczka

poncz

  • herbata czarna

    1 saszetka
  • woda

    1/2 szklanki
  • wino czerwone

    1/2 szklanki

dekoracje

  • maliny

    200 g
  • czekolada gorzka

    25 dkg
  • konfitura z czarnej porzeczki

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort czekoladowy foto
Biszkopt jasny: Do miski od miksera wbijam jaja całe, dodaje cukier i miksuję na najwyższych obrotach na puszystą masę. Jaja muszą być dobrze ubite.
Krok 2 - Tort czekoladowy foto
Mąkę mieszam i przesiewam, następnie dodaję stopniowo do jaj ubitych i delikatnie mieszam już ręką bez użycia miksera. Nie dodaję proszku do pieczenia. Formę okrągła o średnicy 25 cm smaruję i wylewam na nią ciasto. Piekę temp 160 stopni około 30 minut.
Krok 3 - Tort czekoladowy foto
Biszkopt ciemny: Do miski od miksera wbijam jaja całe, dodaje cukier i miksuję na najwyższych obrotach na puszysta masę. Jaja muszą być dobrze ubite. Mąkę mieszam i przesiewam razem z kakao, następnie dodaję stopniowo do jaj ubitych i delikatnie mieszam już ręką bez użycia miksera.
Krok 4 - Tort czekoladowy foto
Piekę temp 160 stopni 35-40 minut.
Krok 5 - Tort czekoladowy foto

Masa: Do miski od robota przekładam serek mascarpone, wlewam śmietanę kremówkę i ubijam razem na sztywno. Pod koniec dodaję cukier puder i fix do śmietany.
Krok 6 - Tort czekoladowy foto
Dekoracje wiórki: Tabliczkę czekolady rozpuszczam w miseczce w kąpieli wodnej. Rozpuszczona czekoladę wylewam na szklany blat. Odstawiam do zastygnięcia najlepiej na noc. Ostrym nożem, albo metalową łopatką zeskrobuje różnej wielkości spirale i ruloniki.

Listki czekoladowe: Tabliczkę czekolady rozpuszczam w miseczce w kąpieli wodnej. Liście róży, należy używać listki kwiatów jadalnych, myję i osuszam wacikiem. Następnie pędzelkiem małym nakładam płynną czekoladę na listki od strony unerwienia, wtedy na naszej czekoladzie odcisną się nerwy listków. Smaruję tylko jedną stronę liści. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Wyjmuje i odrywam listki od czekolady. Nigdy nie odwrotnie bo czekolada będzie się łamać. Należy nanieść na liście kilka warstw czekolady. Listki można przechowywać w lodówce.

Poncz:
Herbatę zaparzam i studzę, następnie dolewam wino do herbaty.

Biszkopty po upieczeniu kroję z każdego mają powstać dwa blaty. W sumie ma ich być 4. Na spód kładę blat czekoladowy, nasączam go ponczem, smaruję 1/3 masy śmietanowej. Przykrywam jasnym blatem, nasączam go, smaruję konfiturą, układam rozmrożone maliny i odsączone z soku. Przykrywam ciemnym blatem, nasączam go, smaruję masą śmietanową. Układam ostatni blat jasny. Tego już nie nasączam. Smaruję resztą kremu, boki również. Na górze tortu układam listki czekoladowe, boki obsypuje wiórkami i wierzch też.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Renataj

09.09.2014 21:04
Kusząco wygląda - poproszę porcyjkę.

inka2012

09.09.2014 18:59
apetycznie wygląda

adelajda

09.09.2014 18:55
pyszny torcik

Bernadeta1

09.09.2014 18:46
Jakie pyszne słodkości

Beatris

09.09.2014 18:38
Cudny ten torcik...

DorotaZ

09.09.2014 18:28
Rewelacja:)

Triss

09.09.2014 17:41
apetyczne ciacho

Janina

09.09.2014 16:21
W sam raz trafiłam, piję kawę - porcyjkę proszę;)

Stenka

09.09.2014 16:10
apetycznie wygląda

Krystyna32

09.09.2014 14:26
bardzo apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat