Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny

mąka tortowa 1/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jaja 3 sztuki

biszkopt ciemny

jaja 5 sztuk
mąka tortowa 150 g
kakao 30 g
cukier 150 g

masa śmietanowa

śmietana 30% 500 ml
serek mascarpone 500 g
cukier puder 2 łyżki
fix do śmietany 1 łyżeczka

poncz

herbata czarna 1 saszetka
woda 1/2 szklanki
wino czerwone 1/2 szklanki

dekoracje

maliny świeże 200 g
czekolada gorzka 25 dkg
konfitura z czarnej porzeczki 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt jasny: Do miski od miksera wbijam jaja całe, dodaje cukier i miksuję na najwyższych obrotach na puszystą masę. Jaja muszą być dobrze ubite.
Krok 1 - Tort czekoladowy foto
2
Mąkę mieszam i przesiewam, następnie dodaję stopniowo do jaj ubitych i delikatnie mieszam już ręką bez użycia miksera. Nie dodaję proszku do pieczenia. Formę okrągła o średnicy 25 cm smaruję i wylewam na nią ciasto. Piekę temp 160 stopni około 30 minut.
Krok 2 - Tort czekoladowy foto
3
Biszkopt ciemny: Do miski od miksera wbijam jaja całe, dodaje cukier i miksuję na najwyższych obrotach na puszysta masę. Jaja muszą być dobrze ubite. Mąkę mieszam i przesiewam razem z kakao, następnie dodaję stopniowo do jaj ubitych i delikatnie mieszam już ręką bez użycia miksera.
Krok 3 - Tort czekoladowy foto
4
Piekę temp 160 stopni 35-40 minut.
Krok 4 - Tort czekoladowy foto
5

Masa: Do miski od robota przekładam serek mascarpone, wlewam śmietanę kremówkę i ubijam razem na sztywno. Pod koniec dodaję cukier puder i fix do śmietany.
Krok 5 - Tort czekoladowy foto
6
Dekoracje wiórki: Tabliczkę czekolady rozpuszczam w miseczce w kąpieli wodnej. Rozpuszczona czekoladę wylewam na szklany blat. Odstawiam do zastygnięcia najlepiej na noc. Ostrym nożem, albo metalową łopatką zeskrobuje różnej wielkości spirale i ruloniki.

Listki czekoladowe: Tabliczkę czekolady rozpuszczam w miseczce w kąpieli wodnej. Liście róży, należy używać listki kwiatów jadalnych, myję i osuszam wacikiem. Następnie pędzelkiem małym nakładam płynną czekoladę na listki od strony unerwienia, wtedy na naszej czekoladzie odcisną się nerwy listków. Smaruję tylko jedną stronę liści. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Wyjmuje i odrywam listki od czekolady. Nigdy nie odwrotnie bo czekolada będzie się łamać. Należy nanieść na liście kilka warstw czekolady. Listki można przechowywać w lodówce.

Poncz:
Herbatę zaparzam i studzę, następnie dolewam wino do herbaty.

Biszkopty po upieczeniu kroję z każdego mają powstać dwa blaty. W sumie ma ich być 4. Na spód kładę blat czekoladowy, nasączam go ponczem, smaruję 1/3 masy śmietanowej. Przykrywam jasnym blatem, nasączam go, smaruję konfiturą, układam rozmrożone maliny i odsączone z soku. Przykrywam ciemnym blatem, nasączam go, smaruję masą śmietanową. Układam ostatni blat jasny. Tego już nie nasączam. Smaruję resztą kremu, boki również. Na górze tortu układam listki czekoladowe, boki obsypuje wiórkami i wierzch też.
Krok 6 - Tort czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 09.09.2014 21:04
Kusząco wygląda - poproszę porcyjkę.
inka2012 09.09.2014 18:59
apetycznie wygląda
adelajda 09.09.2014 18:55
pyszny torcik
Bernadeta1 09.09.2014 18:46
Jakie pyszne słodkości
Beatris 09.09.2014 18:38
Cudny ten torcik...
DorotaZ 09.09.2014 18:28
Rewelacja:)
Triss 09.09.2014 17:41
apetyczne ciacho
Janina 09.09.2014 16:21
W sam raz trafiłam, piję kawę - porcyjkę proszę;)
Stenka 09.09.2014 16:10
apetycznie wygląda
Krystyna32 09.09.2014 14:26
bardzo apetyczny
Konczi 09.09.2014 13:16
Kolejny bajeczny torcik u Ciebie !!! Dla mnie mistrzostwo !! masz u mnie 5 !!!
Aleksandra/Olcia 09.09.2014 13:04
cudny torcik
Pani Domu 09.09.2014 13:02
piękny tort
marcia7 09.09.2014 12:35
bardzo elegancki
Marta1986 09.09.2014 12:31
pysznie wygląda
Ola1984 09.09.2014 12:20
Wygląda pięknie i pewnie tak też smakuje.
norweska20 09.09.2014 12:17
prezencja na 6 ..smak pewnie też
mirosława4 09.09.2014 11:58
poproszę kawałek :)
Marta Ryżek-Kalkowska 09.09.2014 11:58
jejku jaki pyszny :)
gosia1988 09.09.2014 11:50
wyśmienicie wygląda i pewnie tak samo smakuje
Mniam 09.09.2014 11:34
Świetnie wygląda i rewelacyjnie musi smakować.
wyattearp 09.09.2014 11:19
super torcik
Futka 09.09.2014 11:19
Niebo dla podniebienia! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak