Tort czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    30 dag
  • cukier

    35 dag
  • migdały

    18 dag
  • czekolada gorzaka

    1,5 tabliczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • kakao

    4 łyżki
  • spirytus

    1 łyżeczka
  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło, żółtka i cukier utrzeć na pulchną masę. Zemleć migdały i dodać do masy oraz rozpuszczoną czekoladę, tartą bułkę i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto delikatnie wymieszać i upiec dwa krążki ( w dwóch tortownicach jednocześnie). Masło utrzeć z cukrem, dodać kakao, utarte biszkopty i spirytus. Przełożyć krążki masą. Masło roztopić z czekoladą, rozprowadzić mlekiem i zagotować, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorąca masą oblać tort. Można udekorować np. pokruszonymi biszkoptami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 26.02.2014 18:33
cudowna dekoracja angielskie przy niej się umywają:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat