Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort czekoladowo-wiśniowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5
cukier kryształ 1szklanka
mąka ziemniaczana 1szklanka
proszek do pieczenia 3łyżeczki
mąka tortowa 3łyżki

krem z czekolady

śmietana kremówka 1litr
czekolada mleczna 1szt
czekolada gorzka 1szt
śmietan fix 4szt

dodatki

wiśnie bez pestek 1słoik
opłatek brązowy 2op

Przepis i sposób przygotowania na: tort czekoladowo-wiśniowy

Biszkopt
oddzielić białka od żółtek, białka wlać do wysokiego naczynia , do osobnej miski wsypać mąkę ziemniaczaną ,mąkę tortową i proszek do pieczenia a następnie dobrze wymieszać . Ubić na sztywną pianę białka a następnie dodać żółtka i miksować ok 1min , dodać cukier powoli nie przerywając miksowania a na koniec mąkę i mieszać drewnianą kopystką . Ciasto wlać do formy okrągłej 23-25cm wyłożonej papierem na spodzie i wstawić do lekko ogrzanego piekarnika piec ok 30min w temperaturze 180stopni po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia . Jak biszkopt będzie zimny wyjmujemy z formy a następnie należy go przekroić na pół poziomo.

Krem
śmietanę kremówkę wlać do garnka dodać połamaną czekoladę mleczną i gorzką a następnie ogrzewać wciąż mieszając aż czekolada się rozpuści , następnie dobrze schłodzić dodać śmietan fix i ubić na sztywno .
Łączenie biszkoptu z kremem i owocami
przełożyć biszkopt kremem dodając w środek wiśnie a następnie posmarować tort dookoła kremem i udekorować wg uznania albo gotowymi stroikami albo owocami a boki tortu obsypać brązowym opłatkiem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 08.12.2015 11:26
Piękny i na pewno pyszny torcik.
Krzysztof15 08.12.2015 06:17
pyszny torcik
Renataj 07.12.2015 21:26
Piękny i apetyczny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak