Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo- porzeczkowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT o średnicy 20 cm

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
kakao 1 łyżka
mąka 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
olej 3/4 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
Soda oczyszczona Prymat szczypta

MASA CZEKOLADOWA

masło 150 gram
czekolada gorzka 150 gram
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 1,5 szklanki
budyń śmietankowy 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
cukier do smaku

MASA SEROWO_PORZECZKOWA

czarna porzeczka 400 gram
cukier łyżka
śmietana 30% 250 ml
ser biały 400 gram z wiaderka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier puder ok 3 łyżki do smaku

Porada

Aby ciasto ciekawiej wyglądało w przekroju do jego wykonania użyłam tortownic o różnych średnicach. W ten sposób czekoladowy środek został zamknięty w porzeczkowej, orzeźwiającej warstwie:).

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo- porzeczkowy

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: Sypkie składniki łączymy ze sobą. Oddzielone od żółtek białka ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Upieczony biszkopt studzimy. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na połowę i przekładamy masą czekoladową.
Krok 1 - Tort czekoladowo- porzeczkowy foto
2
MASA CZEKOLADOWA: Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń , żółtka oraz mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń i słodzimy do smaku. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostudzony budyń. Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy. Miksujemy. Pozostałą połówkę czekolady kroimy w kostkę. Pokrojoną dodajemy do gotowej masy. Mieszamy już za pomocą łyżki.
Gotową masą przekładamy przekrojony czekoladowy biszkopt.
Krok 2 - Tort czekoladowo- porzeczkowy foto
3
Tak przełożone ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawiamy do zastygnięcia, po czym wylewamy na nie oraz wokół masę serowo - porzeczkową.
Krok 3 - Tort czekoladowo- porzeczkowy foto
4
MASA PORZECZKOWA: Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka, zasypujemy łyżką cukru i zagotowujemy. Gdy owoce są miękkie i puszczą sok przecieramy je przez gęste sito. W ten sposób otrzymujemy ok 1 szklankę gęstego musu porzeczkowego. Gotowy mus studzimy.
Krok 4 - Tort czekoladowo- porzeczkowy foto
5
Żelatynę rozpuszczamy w około ½ szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W dalszej kolejności dodajemy mus owocowy. Całość słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę.
Krok 5 - Tort czekoladowo- porzeczkowy foto
6
Po dokładnym wymieszaniu masę serowo – porzeczkową wylewamy „na” oraz „wokół” przełożonego wcześniej biszkoptu czekoladowego. Torcik odstawiamy do zastygnięcia.
Przed podaniem dekorujemy go świeżymi owocami!
Krok 6 - Tort czekoladowo- porzeczkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 05.04.2016 23:06
Rewelacyjny torcik
mami93 01.01.2016 19:33
pyszności :)
gusia1000 31.12.2015 02:13
Znakomity tort.
joannaa24 30.12.2015 13:14
Pyszny tort
monika141 30.12.2015 09:53
świetny torcik
Franciszek 30.12.2015 00:49
pyszny deser
Iwusia 29.12.2015 23:09
ale smaczne połączenie
Łukasz15 29.12.2015 22:35
Bardzo smaczny
Mama niejadka 29.12.2015 21:12
Pyszny torcik
Wiktoria29 29.12.2015 20:17
bardzo apetyczny
Róża1 29.12.2015 20:05
wspaniały torcik !!
Justi2401 29.12.2015 19:08
Jaki piękny :) Wspomnienie lata :)
Motorek 29.12.2015 19:08
fajny deserek
Renata9 29.12.2015 18:34
Piękny i smaczny torcik :-)
ania2610 29.12.2015 18:32
wspaniały torcik, tyle smaków!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak