Tort czekoladowo - pomarańczowy

Tort czekoladowo - pomarańczowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Czekolada i pomarańcza - fantastyczny duet, który świetnie ze sobą zagrał!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka

    7 szt.
  • cukier

    200 g
  • mąka ziemniaczana

    35 g
  • mąka tortowa

    120 g
  • kakao

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

Krem czekoladowy:

  • śmietana kremówka

    500 ml
  • serka mascarpone

    250 g
  • czekolada mleczna

    100 g
  • czekolada gorzka

    100 g
  • cukier puder

    5 łyżek

Krem pomarańczowy:

  • pomarańcze

    250 g
  • cukier

    25 g
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • żelatyna

    1.5 łyżeczki
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • serka mascarpone

    100 g
  • barwnik spożywczy do ciast

    5 kropli

Frużelina pomarańczowa:

  • pomarańcze

    600 g
  • cukier

    40 g
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • żelatyna

    3 łyżeczki

Nasączenie:

  • sok wyciśnięty z pomarańczy

    200 ml
  • cukier

    2 łyżki
  • wódka

    5 łyżek

Krem waniliowy do tynkowania:

  • śmietana kremówka

    350 ml
  • serka mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    3 łyżeczki
  • pasta z wanilii

    1 łyżeczka

Ganache:

  • gorzka czekolada

    100 g
  • śmietanka kremowa

    120 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz ekstrakt pomarańczowy. Delikatnie mieszamy. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz kakao łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
Rant cukierniczy o średnicy 21 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przekładamy i delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

Krem czekoladowy

Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Krem pomarańczowy

Pomarańcze obieramy, dokładnie filetujemy i przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści, a pomarańcze rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się pomarańczy. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową frużelinę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli frużelinę pomarańczową oraz barwnik i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

Frużelina pomarańczowa

Pomarańcze obieramy, dokładnie filetujemy i przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a pomarańcze rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się pomarańczy. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową frużelinę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.

Nasączenie

Do soku pomarańczowego dodajemy cukier oraz alkohol. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odstawiamy na bok.

Krem waniliowy do tynkowania

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Przełożenie

Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 12 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i wykładamy 1/3 frużeliny pomarańczowej. Wykładamy połowę kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem, który nasączamy. Na biszkopt wykładamy kolejną część frużeliny pomarańczowej, następnie krem pomarańczowy i przykrywamy biszkoptem, który nasączamy. Wykładamy pozostałą frużelinę oraz krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Zdejmujemy papier i nasączamy wierzchni biszkopt.
Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Ganache

Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami. U mnie przewaga słodyczy o smaku pomarańczowym
* użyłam śmietany double cream 48%
** obranych, wyfiletowanych
*** podaję taka ilość cukru, jaką użyłam. W rzeczywistości wszystko zależy od tego, jak kwaśne są pomarańcze. Tu trzeba dobrze zbalansować smak. Frużelina powinna być lekko kwaskowa, ma równoważyć smak czekolady. Zbyt słodka sprawi, że tort będzie za słodki i mdły.

Jagódka17
Biszkopt jest dość wysoki i z pewnością nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Jeśli nie posiadacie wysokiego rantu cukierniczego należy upiec dwa biszkopty w tortownicy o wymiarach 21 cm tak, aby uzyskać 4 blaty. Wysokość tortu: 12 cm

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

04.03.2019 16:09
Piękny torcik :)

Bożena Matuszczyk

04.03.2019 11:33
Smakowity torcik ,piękna dekoracja.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat