Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo-orzechowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto czekoladowe

jajko 3 sztuki
mleko 150 ml
olej roślinny 120 ml
cukier brązowy 1 szklanka
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
kakao 60 gram
mąka pszenna 150 gram
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 i 1/4 łyżeczki

Krem orzechowy

serek mascarpone 250 gram schłodzony
masło orzechowe 250 gram
śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo

konfitura wiśniowa 2/3 szklanki
orzeszki ziemne 1 garść
sok żurawinowy 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-orzechowy

Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii – wymieszać do połączenia.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć ‚górkę’ i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.

Krem:
Kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem ubić, dodać masło orzechowe i wymieszać.

Krem podzielić na 3 części, 2 na przełożenie tortu, jedna na wierzch i boki.

Składanie:
Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczem. Posmarować konfiturą, następnie częścią kremu orzechowego. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować konfiturą wiśniową, następnie częścią kremu orzechowego. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć okruszkami i posiekanymi orzechami, przyciskając je do tortu. Schłodzić. Udekorować orzeszkami ziemnymi.

Przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dawid97 25.04.2015 18:52
smacznie wygląda :)
inka2012 25.04.2015 13:43
rewelacyjnie wygląda :)
ben-ka 25.04.2015 13:34
Też bym się poczęstowała:)
Edith85 25.04.2015 09:06
smakowity torcik
Ola1984 25.04.2015 07:41
Fantastycznie wygląda :) Świetne połączenie smaków.
Iwusia 24.04.2015 23:19
smakowity torcik
tytka 24.04.2015 22:52
fajny torcik
Adamorek 24.04.2015 22:31
ale super smakołyk
anula-d 24.04.2015 21:43
wygląda super
agnieszka214 24.04.2015 21:39
Fantastyczny torcik
dom-agi 24.04.2015 21:37
Cieszę się, że się podoba!
Katarzyna59 24.04.2015 21:25
cudowny tort
dom-agi 24.04.2015 21:12
Dziękuję :)
Internetowa Kuchnia 24.04.2015 21:07
super tort!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak