Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo migdałowy
Białka ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy żółtka,mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach do "suchego patyczka". Przekrawamy ostudzony na pół.
Biszkopt ciemny:
Biszkopt ciemny robimy w ten sam sposób co jasny (inne są jednak proporcje składników) dodając na koniec kakao. Pieczemy,ostudzony przekrawamy na pół.
krem migdałowy:
Dwa jaja ubijamy na parze z 3/4 szklanki cukru. Zmielone migdały w tym czasie prażymy. Kostkę margaryny ucieramy z łyżką soku z cytryny,dodajemy do masła powoli masę jajeczną,na koniec migdały.
krem czekoladowy:
Dwa jaja ubijamy z pół szkl. cukru na parze. Kostkę masła ucieramy z łyżką soku z cytryny wymieszaną z łyżką kakao. Dodajemy do tego masę jajeczną. 15dkg czekolady mlecznej rozpuszczamy w kąpieli wodnej,ostudzoną czekoladę dodajemy do kremu,mieszamy. Kremy wkładamy do lodówki na pół godziny po tym czasie przekładamy nimi biszkopty,zostawiając trzy-cztery łyżki kremu na wykończenie ścian tortu. "Ścianki" tortu obsypujemy startą czekoladą.