Tort czekoladowo malinowy

Tort czekoladowo malinowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jaja

    6 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    120 g
  • mąka pszenna

    180 g
  • kakao

    2 łyżki

masa malinowa

  • maliny świeże

    40 dkg
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • cukier

    3 łyżki

masa śmietanowa

  • serek mascarpone

    250 g
  • barwnik spożywczy do ciast

    1 do smaku
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • cukier wanilinowy

    1 łyżka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • fix do śmietany

    1 łyżeczka

deskoracja

  • czekolada gorzka

    150 g

poncz

  • woda

    1/3 szkalnki
  • wino czerwone

    1/3 szklanki
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • Syrop:

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort czekoladowo malinowy  foto
Do miski wbijam białko i miksuję na sztywną pianę. Dodaję cukier nie od razu wszystko, stopniowo i miksuje dalej aż piana będzie lekko świecącą. Dodaję następnie po 1 żółtku i ubijam dalej.
Krok 2 - Tort czekoladowo malinowy  foto
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i kakaem i dodaję do ubitej masy z jajek. Mieszam łyżką delikatnie . Ciasto wylewam do formy okrągłej średnica 25 cm.
Krok 3 - Tort czekoladowo malinowy  foto
Wstawiam do piekarnika temp 160 stopni termoobieg na 35 minut. Sprawdzam patyczkiem czy biszkopt dopiekł się.
Krok 4 - Tort czekoladowo malinowy  foto
Maliny przekładam do garnka, odmroziłam je wcześniej. Odlałam kila łyżek soku w którym rozpuszczam budyń. Maliny podgrzewam dodaję cukier, kiedy się rozpuści dodaję rozrobiony budyń. Podgrzewam dalej aż zacznie gęstnieć. Masę malinową odstawiam do wystygnięcia.

Poncz:
Do szklanki wlewam wino, dodaję wodę z sokiem z cytryny i syrop czekoladowy. Wszystko mieszam.
Krok 5 - Tort czekoladowo malinowy  foto
Masa śmietanowa:
Do miski wlewam śmietanę kremówkę dodaję serek mascarpone, cukier waniliowy, cukier puder. Ubijam mikserem na puszystą masę. Pod koniec dodaję około 1 łyżeczkę barwnika żółtego w żelu.

Biszkopt kroję na 3 blaty ostrym nożem. Dolny blat nasączam ponczem, smaruje 1/3 kremu. Układam drugi blat nasączam ponczem , smaruję masą malinową.
Krok 6 - Tort czekoladowo malinowy  foto
Układam ostatni blat jego już nie nasączam. Tort boki i górę smaruję resztą kremu.

Dekoracje:
Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej. Czyli kruszę ją do miski, którą wkładam do garnka z gotującą się wodą. Dno miski ma nie dotykać wody. Po rozpuszczeniu się czekolady wylewam ją na szklany blat cienką warstwę. Czekoladę rozprowadzam pędzelkiem. Odstawiam do zastygnięcia. Kiedy czekolada będzie sucha ostrym nożem szerokim zeskrobuję ruloniki czekoladowe. Układam je na torcie, resztę pokruszonej czekolady wykorzystuję na boki tortu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 07.11.2016 00:07
wyszedł idealnie
Ada-Gaba 14.10.2016 22:13
pięknie się prezentuje
IZABELA29 10.10.2016 10:57
Pysznie wygląda
[email protected] 02.10.2016 09:50
Szkoda ze u mnie w domu nikt nie lubi malin bo bym zrobiła. A ja uwielbiam
KORAL 23.06.2016 23:40
Świetny torcik :)
Ada-Gaba 03.01.2016 21:45
piękny i smaczny torcik
ben-ka 26.11.2014 09:56
Ciasto - marzenie, nic tylko jeść i jeść:)
Klausia 23.10.2014 19:39
podoba mi się bardzo
wioleczka83 16.10.2014 21:52
pysznie wygląda
Ania96 10.10.2014 13:40
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat