Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Czarny las

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skladniki ponizej

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Czarny las

Kroki postępowania

1
Ciasto biszkoptowe na tortownicę o średnicy 21-23 cm:
7 jaj
3/4 szklanki cukru
1 i 1,5 szklanki maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
budyń duży śmietankowy lub waniliowy
2 łyżki oleju
szczypta soli do ubicia jajek
2-3 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao

Krem śmietanowo-wiśniowy:
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
3 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru
2 szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu

Poncz:
150 ml kompotu słodkiego z wiśni
100 ml nalewki wiśniowej
1 łyżeczka miodu

Dekoracja:
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
1 krem czekoladowy
20 wiśni wydrylowanych z kompotu

Dodatkowo:
250 g konfitury z wiśni
Krok 1 - Tort Czarny las foto
2
Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, gdy już będzie sztywna nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru. Gdy cukier połączy się z pianą dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia oraz kakao łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy to za pomocą miksera tylko ręcznie. Na samym końcu dodajemy olej i mieszamy również ręcznie aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Tortownicę o wymiarach 21-23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut. Wyciągamy po tym czasie i odwracamy na papier śniadaniowy lub do pieczenia do góry dnem. W ten sposób wierzch biszkoptu ładnie się wyrównuje. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na trzy lub cztery blaty. Ja przekroiłam na cienkie cztery blaty. Wtedy tort jest wyższy i ładnie się prezentuje.
Krok 2 - Tort Czarny las foto
3
Następnie przygotowujemy krem śmietanowo-wiśniowy. Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera,
Krok 3 - Tort Czarny las foto
4
pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję.
Krok 4 - Tort Czarny las foto
5
Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa.
Krok 5 - Tort Czarny las foto
6
Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone dodać ubitą śmietanę, nigdy na odwrót.
Krok 6 - Tort Czarny las foto
7
Na koniec wsypujemy wydrylowane wiśnie
Krok 7 - Tort Czarny las foto
8
i energicznymi ruchami mieszamy
Krok 8 - Tort Czarny las foto
9
tak długo aż powstanie jednolita masa.
Krok 9 - Tort Czarny las foto
10
Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy, który bardzo obficie skrapiamy ponczem, następnie smarujemy go konfiturą wiśniową,
Krok 10 - Tort Czarny las foto
11
na którą wykładamy masę śmietanowo-wiśniową,
Krok 11 - Tort Czarny las foto
12
przykrywamy następnym
Krok 12 - Tort Czarny las foto
13
i tą czynność powtarzamy tak długo aż położymy ostatni krążek.
Krok 13 - Tort Czarny las foto
14
Należy pamiętać, ze każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu.
Krok 14 - Tort Czarny las foto
15
Ubijamy śmietanę kremówkę tak jak na krem, pamiętając aby pod koniec dodać cukier puder oraz śmietan-fix.
Krok 15 - Tort Czarny las foto
16
Natomiast krem czekoladowy ubijamy według wskazówek na opakowaniu.
Krok 16 - Tort Czarny las foto
17
Tort dekorujemy według uznania.
Krok 17 - Tort Czarny las foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 11.09.2015 16:50
Piękny tort :)
Ada-Gaba 29.03.2015 21:20
śliczny torcik
Habibi 20.10.2014 15:13
Piekę oryginalny tort szwarcwaldzki, czyli ciemny biszkopt nasączony destylatem wiśniowym lub czereśniowym (niemiecki schnapps) przełożony bitą śmietaną oraz wiśniami z syropu. Jest pyszny i w mojej rodzinie pieczony od ponad 25 lat na specjalne uroczystości rodzinne :)
Czarnula87 25.11.2013 14:47
widzę gapa ze mnie :)
Czarnula87 25.11.2013 14:46
gdzie są składniki??? bo tort rewelacyjny :)
Małgorzata9 25.11.2013 12:45
bardzo wiśniowy
bietka 25.11.2013 09:42
musi być pyszny :)
edludwicki 25.11.2013 09:11
rewelacyjny pomysł
SmakolykiJoanny 25.11.2013 09:04
Fajnie wygląda
6zer
6zer 25.11.2013 09:03
apetycznie wyglada
natalia.doradca 25.11.2013 08:52
Wygląda rewelacyjnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak