Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT CZARNOLAS – “URODZINOWY HOME-MADE”

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
cukier 180 g
mąka pszenna 150 g
kakao 25 g
mus czekoladowy
kuwertura/gorzka czekolada 250 g
masło 50 g
śmietanka kremowa 300 ml
woda 250 ml
cukier 150
nalewka wiśniowa 70 g
cytryna 1
DODATKOWO:
konfitura wiśniowa

Przepis i sposób przygotowania na: TORT CZARNOLAS – “URODZINOWY HOME-MADE”

Przygotowanie:
Biszkopt czekoladowy:
Jajka wraz z cukrem ubijamy na jednolitą, puszystą masę, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Do masy partiami dodajemy przesianą mąkę połączoną z kakao, ciągle delikatnie mieszając ją łopatką, już nie mikserem.
Masę wylewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy, i pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 st. C przez ok. 45 min., do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Nie otwieramy piekarnika w początkowej fazie pieczenia, gdy biszkopt wzrasta, ponieważ może opaść.
Mus czekoladowy:
Kuwerturę wraz z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu, mieszamy, czekamy aż lekko przestygnie i dodajemy do niej małymi porcjami ubita wcześniej śmietanę.
Syrop do skropienia biszkoptów:
Wodę z cukrem gotujemy na wolnym ogniu aż zacznie lekko gęstnieć. Wciskamy sok z cytryny i dodajemy po ostygnięciu wiśniówkę
Wykończenie:
Wystudzony biszkopt kroimy na pół.
Wkładamy jeden kawałek na dno tortownicy i dobrze nasączamy go syropem wiśniowym. Na dno wsypujemy wydrylowane wiśnie, nakładamy na nie mus czekoladowy, a następnie drugi biszkopt, który nasączamy i na który analogicznie nakładamy czekoladowy mus.
Wyrównujemy powierzchnię.
Tort na wierzchu można udekorować polewą czekoladową, bitą śmietaną, wiśniami czy też startą czekoladą – wedle gustu.
Smacznego !
Przepis Pana Grzegorza Walickiego zaczerpnięty ze strony http://www.akademia-kulinarna.pl/2013/05/tort-czarnolas/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 04.06.2013 08:36
pyszne ciasto
Magiczna_Kuchnia 03.06.2013 21:56
smakowicie wygląda:)
zolzica 03.06.2013 21:48
zapisuję się na kawałek! :)
marta1221 03.06.2013 21:45
ekstra szkoda że mi by taki nie wyszedł
paulina2157 03.06.2013 21:33
fajnie łączą się wiśnie wraz z czekoladą gorzką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak