Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czarno-biały z pumpernikla

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny tort z domowym kisielem. Polecam.

Składniki:

Składniki

chleb 40 dag-pumpernikiel
jajko 5 szt
cukier 8 łyżek

Krem

cytryna 2 szt
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
woda 70 ml
śmietana kremówka 500 ml

Poncz

sok pomarańczowy 0,75 szklanki
cukier 1 łyżka
spirytus 1 łyżka

Na wierzch

czekolada płatki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czarno-biały z pumpernikla

Kroki postępowania

1
Pumpernikiel wysuszyć w piekarniku i zemleć w robocie lub na tarce.
Krok 1 - Tort czarno-biały z pumpernikla foto
2
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Ubić również żółtka. Połączyć zmielony pumpernikiel z pianą i żółtkami.
Krok 2 - Tort czarno-biały z pumpernikla foto
3
Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy, 24 cm.
Krok 3 - Tort czarno-biały z pumpernikla foto
4
i piec w temp.180 stop.35 minut.
Krok 4 - Tort czarno-biały z pumpernikla foto
5
Po ostudzeniu przekroić na 2 lub 3 krążki .Nasączyć ponczem przygotowanym z wymienionych składników.
Krok 5 - Tort czarno-biały z pumpernikla foto
6
Z 2 cytryn wycisnąć sok
Krok 6 - Tort czarno-biały z pumpernikla foto
7
Do rondelka wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier, wlać wodę i sok z cytryny. Ugotować kisiel. Ostudzić, mieszać, aby nie utworzył się kożuch.
Krok 7 - Tort czarno-biały z pumpernikla foto
8
Śmietanę ubić, dodawać kisiel. Dokładnie wymieszać.

Krok 8 - Tort czarno-biały z pumpernikla foto
9
Krążki oraz boki posmarować kremem.
Krok 9 - Tort czarno-biały z pumpernikla foto
10
Wierzch posypać płatkami czekolady.
Krok 10 - Tort czarno-biały z pumpernikla foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 16.11.2014 14:55
chętnie bym się przekonała jak smakuje :)
Rysia 15.11.2014 22:03
Oryginalny torcik.
Mniam 15.11.2014 18:32
Bardzo pomysłowy torcik. Ciekawa jestem smaku, bo zapowiada się smacznie :)
Christopher 15.11.2014 18:01
Smak ciasta jest ciekawy, zdecydowany za sprawą pumpernikla, konsystencja trochę gruzełkowata, może zastąpić ciasto makowe. Warto spróbować.
paula99926 15.11.2014 17:34
rozkosz w buzi ;)
2milutka 15.11.2014 16:51
wspaniały pomysł!
Kejti 15.11.2014 16:39
Wygląda zjawiskowo ,ale z pumpernikla nigdy nie jadłam.Ciekawe jak smakuje :-)
mysza75 15.11.2014 16:17
ciekawa jestem jak smakuje, dla mnie to nowość pomysł fajny
mirosława4 15.11.2014 16:10
ciekawy przepis warty wypróbowania
engie23 15.11.2014 16:09
apetycznie wygląda
Sroczka 15.11.2014 14:55
Przepyszny tort, zjadłabym kawałek.
Janina 15.11.2014 14:44
Ciekawy przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak