Przepis i sposób przygotowania na: Tort cytrynowy z sherry
2 sparzone cytryny
7 płaskich łyżeczek żelatyny
3 żółtka
80 ml wytrawnego białego wina
40 ml cream sherry
80 g cukru
400 g śmietany kremówki
Poza tym:
natłuszczona tortownica (26 cm)
pergamin
suszony groch
kandyzowane plastry cytryny
wiórki czekoladowe
Ze składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i chłodzić ok. 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 18Q°C. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy uformować brzeg (ok. 3 cm). Ciasto przykryć papierem, obciążyć grochem, zapiekać 15 minut. Usunąć groch i papier, piec 10-15 minut.
Krem:
z 1/2 cytryny zetrzeć skórkę, z owoców wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem, winem, sherry, sokiem i skórką z cytryny ubić w ciepłej kąpieli na puszystą masę. Dodać żelatynę, rozpuścić. Krem schłodzić. Śmietanę ubić, połączyć z tężejącą masą. Krem wyłożyć na ciasto, tort chłodzić w lodówce 2-3 godziny, ozdobić kandyzowaną cytryną i czekoladą.