Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort cynamonowy (Keto, Paleo, LowCarb)

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tort cynamonowy jest nie tylko elegancki, ale także dekadencki w smaku. Będzie stanowić wspaniałe zwieńczenie świątecznego obiadu.

Składniki:

Blaty

jajko 2 szt.
masło klarowane 150 gramów
mąka kokosowa 100 gramów
ksylitol 5 łyżek
cynamon 2 łyżeczki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 szczypta

Krem

śmietanka 400 ml
ksylitol 4 łyżki
agar-agar 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
imbir starty 0.5 łyżeczki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort cynamonowy (Keto, Paleo, LowCarb)

Olej kokosowy lub masło ubić razem z ksylitolem/erytrytolem na puszystą masę. Wbić pojedynczo jajka. Połączyć mąkę kokosową z cynamonem i solą. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować okręgi o wymiarach ok 18-20 cm i wypełniać je ciastem. Powinno wyjść ok. 4 (grubsze) - 6 (cieńsze) blatów. Piec na złoty kolor. Wystudzić.

Śmietankę kokosową przełożyć do misy miksera i ubijać  na szybkich obrotach aż znacznie zgęstnieje. Dodać ksylitol/erytrytol, imbir oraz agar-agar. Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody, dodać 2 łyżki wrzątku i dokładnie rozpuścić. Wlać do ubitej śmietany kokosowej i delikatnie wymieszać. Włożyć masę do lodówki do stężenia.
Gdy masa zgęstnieje, przekładać blaty ciasta. Wierzch posypać kakao wymieszanym z cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak