Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Ciuchcia Tomek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt - 3 blaty , Każdy z 3 jaj składniki na 1 biszkopta: forma 28cm

jajko 3 sztuki
cukier pół szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Krem czekoladowy

mleko 3,2% 1 litr
budyń czekoladowy 2 sztuki
mąka pszenna 6 łyżek
cukier 0,5 szklanki
kakao 4 łyżki
czekolada gorzka 100 gram
masło lub margaryna 500 gram

dodatkowo

wiśnie bez pestek 250 gram
masa cukrwowa 1500 gram białej masy
barwnik spożywczy do ciast 5-6 potrzebnych kolorów

Porada

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Ciuchcia Tomek

Kroki postępowania

1
Dzień wcześniej przygotuj sobie ozdoby na tort. np.ciuchcię Tomka.
Krok 1 - Tort Ciuchcia Tomek foto
2
Z brązowej masy zrób tory, a z czarnej delikatne ruloniki tworzące szyny.
Krok 2 - Tort Ciuchcia Tomek foto
3
Robimy ozdobne dekoracje z masy cukrowej.
Krok 3 - Tort Ciuchcia Tomek foto
4
Pozostaw ciuchcuie przynajmniej na 12 godzin aby przeschła i wtedy połóż na tort.
Krok 4 - Tort Ciuchcia Tomek foto
5
Następnie posmaruj każdy blat biszkoptu kremem i przełóż wiśniami. Tak kolejno składamy cały tort.
Posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
Pamiętaj aby kremem dokładnie wygładzić boki i wierzch tortu.
Krok 5 - Tort Ciuchcia Tomek foto
6
Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu. Podziel krem na 2 miseczki. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodaj do jednej części kremu. Dodaj dodatkowo do gotowego kremu 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.
Krok 6 - Tort Ciuchcia Tomek foto
7
Masę barwimy na potrzebne nam kolory. Pamiętaj,że najwięcej musisz zabarwić niebieskiej masy. Rozwałkuj niebieską masę cukrową. Obłóż masą cukrową tort, ścinając nadmiar masy po bokach. Wygładź brzegi i boki ,aby tort był gładki. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort .
Krok 7 - Tort Ciuchcia Tomek foto
8
Biszkopt: żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min. tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
Krok 8 - Tort Ciuchcia Tomek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 23.03.2015 11:48
Czy masę cukrową robisz sama?
ada.la 23.03.2015 11:48
wyszedł ci super
Marta Ryżek-Kalkowska 14.03.2015 23:53
bardzo dziękuję.
Renataj 20.02.2015 14:35
Cudowny ! Każdy maluch się zachwycie a dorosły zaniemówi z wrażenia:)
Marta Ryżek-Kalkowska 19.02.2015 22:49
dziękuję :)))
msmariusz 02.02.2015 11:31
słodki torcik
Marta Ryżek-Kalkowska 22.01.2015 19:43
Bardzo dziękuję :) Kocham robić dziecięce torty :) Wy również potraficie-ja nauczyłam się ich sama :)
Malinka 21.01.2015 13:17
Taki tort robi wrażenie nie tylko na dzieciach :)
Futka 21.01.2015 13:07
Wspaniały torcik :)
Katarzyna54 21.01.2015 13:06
cudowny!! gratuluję talentu!
Jadwiga/Jaga85 21.01.2015 12:44
Coś pięknego!
Wacław 21.01.2015 12:14
Cudowny tort ,żal go kroić :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak