Przepis i sposób przygotowania na: Tort chałwowy Zewy
Białka ubić z cukrem na pianę, dodać żółtka a potem ręcznie i delikatnie masę jajeczną połączyć z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia.
Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec biszkopt 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.
Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać mocno schłodzoną śmietanę i ubić ją na sztywno.
Następnie chałwę zetrzeć do ,śmietany na tarce o grubych oczkach i delikatnie wymieszać.
Każdy blat nasączyć wodą z sokiem z cytryny i posmarować porcją masy.
Na koniec udekorować tort resztą masy i ozdobami z czekolady i perełkami.
Tort wstawić do lodówki na około dwie godziny.