Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort chałwowy

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto: (2 blaty)

jajko 2 szt (duże)
cukier 225 g
mleko 3,2% 110 ml
majonez 200 g
mąka tortowa 175 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 1/2 łyżeczki
kakao 4 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Składniki na krem chałwowy

śmietana kremowa 30% lub 36% 600 ml
chałwa 500 g
serek mascarpone 750 g

Dodatkowo

pierniczki glazurowane
kolorowa posypka

Porada

Z podanych składników na ciasto otrzymamy dwa blaty ciasta, w przepisie są 4 więc należy upiec dwa ciasta! Tort wyszedł naprawdę duży więc możecie przygotować go z połowy porcji

Przepis i sposób przygotowania na: Tort chałwowy

Przygotowanie ciasta:
Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółta, cukier, cukier cynamonowy i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy mleko i majonez i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut to tzw. suchego patyczka.
Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i kroimy na pół, na dwa blaty.
Pieczemy kolejne ciasto.

Przygotowanie kremu:
Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną chałwę i podgrzewamy często mieszając aż chałwa się rozpuści. UWAGA! Ważne, żeby nie zagotować śmietanki!

Masę studzimy i na noc chowamy do lodówki żeby się schłodziła. Następnego dnia przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.

Jeśli krem będzie zbyt rzadki do przekładania tortu należy go włożyć do lodówki na jakąś godzinę by stężał.

Gotowym kremem przekładamy blaty, boki i wierzch ciasta. Po wierzchu posypujemy kuleczkami zbożowymi w czekoladzie i dekorujemy tort upieczonymi pierniczkami.

Tort chałwowy chłodzimy przez kilka godzin!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 14.10.2016 22:14
jak z najlepszej cukierni :)
ben-ka 02.03.2016 13:05
Bardzo by mi smakował,
monikaT83 14.12.2015 10:53
Ojej wspaniały tort!!! Jak mi brakuje takich smaków...
monika141 14.12.2015 10:25
świetny torcik
Kolorowa 12.12.2015 23:44
Śliczny, spróbuję zrobić taki !
misia53 12.12.2015 22:55
smacznie wyglada , na wyjatkowa okazję
Renataj 12.12.2015 22:20
Prezentuje się wspaniale a smak chałwowy to coś w sam raz dla mnie:)
jola91 12.12.2015 21:31
Wygląda obłędnie :D
Wiktoria29 12.12.2015 19:21
świetny , taki świąteczny
sliwka 12.12.2015 18:49
Cudny, mniam mniam;))
Jadwiga/Jaga85 12.12.2015 18:34
super tort
mikrusiak 12.12.2015 18:14
bardzo wytwornie się prezentuje :) extra :)
Lis 12.12.2015 18:13
Wygląda niesamowicie:)
Megg 12.12.2015 17:30
przepiękny torcik
joannaa24 12.12.2015 16:52
Piękny tort ;)
w mojej kuchni 12.12.2015 16:11
jakie pyszne deserowe ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak