Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort chałwowy

4.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Delikatny biszkopt z masą waniliowo-chałwową to nasza propozycja na pyszny tort. Ten przepis na tort z pewnością przypadnie do gustu fanom słodkości. Idealnie sprawdzi się na różne okazje  np. urodziny czy jubileusz. 

Składniki:

Biszkopt:

jaja 6 sztuk
cukier 18 dag
mąka pszenna 8 dag
mąka ziemniaczana 6 dag
kakao 6 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Poncz:

woda 80 mililitrów
cukier 6 dag
cukier waniliowy 16 gramów
wódka 30 mililitrów

Krem:

żółtko jajek 4 sztuki
cukier 6 dag
cukier waniliowy 16 gramów
mleko 3,2% 150 mililitrów
biała czekolada 300 gramów
śmietana kremówka 450 mililitrów
chałwa 250 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Tort chałwowy

- przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi,

- słodki krem na bazie chałwy, śmietanki kremówki i białej czekolady,

- tort chałwowy idealnie sprawdzi się na np. na urodziny,

Kroki postępowania

1

Przygotować biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzepać z cukrem z połową cukru. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać resztę cukru. Utarte żółtka połączyć z pianą z białek. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć, przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 160 stopni ok. 45 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Krok 1 - Tort chałwowy foto
2

Przygotować poncz: Wodę zagotować z cukrem. Wystudzić. Dodać wódkę. Wymieszać.

Krok 2 - Tort chałwowy foto
3

Przygotować krem: W dużym garnku żółtka utrzepać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mleko zagotować i powoli dodawać do żółtek. Następnie podgrzewać na średnim ogniu nadal utrzepując, aż masa zrobi się puszysta (uważać, by nie zagotować). Zestawić z ognia, dodać kawałki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia kostek. Gdy masa będzie gładka i lekko ciepła, stopniowo połączyć ją z ubitą śmietanką. Powinien powstać puszysty krem.

Krok 3 - Tort chałwowy foto
4

Biszkopt przekroić dwukrotnie, by powstały 3 krążki. Dolny krążek nasączyć 1/3 ponczu, posmarować 1/3 kremu, pokruszyć część chałwy. Przykryć biszkoptem itd. Wierzch i boki tortu obłożyć kremem. Wstawić do zamrażalnika na ok. 20 minut, następnie przełożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie udekorować tort. Można obsypać chałwą lub gorzkim kakao i ułożyć aplikacje np. z masy cukrowej (w tym przypadku z pianek marshmallows i kolorowej posypki).

Krok 4 - Tort chałwowy foto

Aby przełamać słodycz kremu chałwowego warto przełożyć tort dodatkową warstwą np. dżemu porzeczkowego czy frużeliny malinowej, na którą przepis znajdziecie tutaj >>. Macie swój ulubiony przepis na tort?

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 25.04.2014 22:40
Super torcik :-)
Małgorzata9 21.04.2014 20:18
wspaniały torcik
Marta1986 21.04.2014 10:34
pyszny tort
Ania84 21.04.2014 10:14
pomysł z kartami suuuuuuper :)
Ewelina1991 21.04.2014 10:13
ślicznie wygląda i na pewno jest bardzo smaczny :)
pajbek 21.04.2014 09:47
Dla mnie pyszności :-)
Krystyna32 21.04.2014 09:46
apetyczny torcik
MagdaXXX 21.04.2014 09:39
uwielbiam kremy chałwowe
Lidzia 21.04.2014 08:43
Przepraszam, zapomniałam dopisać, że chałwa kakaowa, a śmietanka UHT 30%.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak