Przepis i sposób przygotowania na: Tort brzoskwiniowy
Miksujemy białka ,wsypujemy cukier. Następnie łączymy delikatnie z żółtkami oraz następnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia .
Pod koniec wlewamy olej i ocet.
Dwa biszkopty pieczemy bez dodatków ,a do trzeciego wsypujemy mak.
Przelewamy do blaszki o wymiarach 23x 32 cm i pieczemy około 20 minut w temp 175 stopni.
Każdy biszkopt studzimy.
Masa śmietanowa:
Masę robimy porcjami bo szybko tężeje. 3 łyżki żelatyny moczymy w 125 ml zimnej wody. Zostawiamy by napęczniała. Wlewamy do niej 3 łyżki SOKU Z BRZOSKWIŃ i podgrzewamy by żelatyna się rozpuściła.
Brzoskwinie kroimy na małe kawałki. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie z wódka ,a następnie odsączamy.
Wywar mieszamy z 120 ml soku z brzoskwiń i używamy do nasączenia biszkoptów.
Ubijamy 500 ml śmietany kremówki 36 % ,wsypujemy 0,5 szklanki cukru pudru.
Do przestudzonej żelatyny przekładamy 2 łyżki śmietany ,mieszamy a następnie delikatnym strumieniem przelewamy do reszty śmietany..
Na jeden blat biszkopta bez maku przekładamy połowę masy.
Posypujemy brzoskwiniami i rodzynkami.
Wykładamy resztę masy i przykrywamy nasączonym biszkoptem z makiem.
Drugą porcje masy wykonujemy tak samo. Przykrywamy 3 blatem biszkopta.
Chłodzimy.
Do ozdoby użyłam także masy śmietanowej.Ubiłam 500 ml śmietany z cukrem pudrem, połączyłam z 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej tj uprzednio w wodzie i w soku .
Delikatnie pokryłam cała powierzchnię tortu zaczynając od boków. Za pomocą szprycy zrobiłam rozetki.
Ozdabianie pozostawiam Wam do wyboru. Można ozdobić owocami lub ozdobami cukrowymi.