Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort brzoskwiniowy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt x 3

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
olej 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 5 sztuk
ocet 1 łyżka
mak 3 łyżki

Masa śmietanowa

śmietana kremówka 1 litr
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżek
cukier puder 1 szklanka
woda letnia 1 szklanka

Dodatkowo

brzoskwinie w puszce 2 opakowania
rodzynki 0,5 szklanki
woda 1 szklanka
wódka 25 ml

przystrojenie

śmietana kremówka 0,5 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
woda letnia 125 ml

Porada

Pamiętamy o nasączaniu biszkoptów. Masy wykładamy w miarę szybko bo szybko tężeją . Do tortu możemy użyć różnych owoców. Nie mam zdjęcia przekroju ,bo tort był na zamówienie.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort brzoskwiniowy

Z podanych składników na biszkopt pieczemy 3 biszkopty. Porcja podana jest na jeden.
Miksujemy białka ,wsypujemy cukier. Następnie łączymy delikatnie z żółtkami oraz następnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia .
Pod koniec wlewamy olej i ocet.
Dwa biszkopty pieczemy bez dodatków ,a do trzeciego wsypujemy mak.
Przelewamy do blaszki o wymiarach 23x 32 cm i pieczemy około 20 minut w temp 175 stopni.


Każdy biszkopt studzimy.


Masa śmietanowa:

Masę robimy porcjami bo szybko tężeje. 3 łyżki żelatyny moczymy w 125 ml zimnej wody. Zostawiamy by napęczniała. Wlewamy do niej 3 łyżki SOKU Z BRZOSKWIŃ i podgrzewamy by żelatyna się rozpuściła.

Brzoskwinie kroimy na małe kawałki. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie z wódka ,a następnie odsączamy.
Wywar mieszamy z 120 ml soku z brzoskwiń i używamy do nasączenia biszkoptów.

Ubijamy 500 ml śmietany kremówki 36 % ,wsypujemy 0,5 szklanki cukru pudru.
Do przestudzonej żelatyny przekładamy 2 łyżki śmietany ,mieszamy a następnie delikatnym strumieniem przelewamy do reszty śmietany..
Na jeden blat biszkopta bez maku przekładamy połowę masy.
Posypujemy brzoskwiniami i rodzynkami.
Wykładamy resztę masy i przykrywamy nasączonym biszkoptem z makiem.

Drugą porcje masy wykonujemy tak samo. Przykrywamy 3 blatem biszkopta.

Chłodzimy.

Do ozdoby użyłam także masy śmietanowej.Ubiłam 500 ml śmietany z cukrem pudrem, połączyłam z 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej tj uprzednio w wodzie i w soku .
Delikatnie pokryłam cała powierzchnię tortu zaczynając od boków. Za pomocą szprycy zrobiłam rozetki.

Ozdabianie pozostawiam Wam do wyboru. Można ozdobić owocami lub ozdobami cukrowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 07.07.2014 18:08
musi być pyszny
Ada-Gaba 01.07.2014 09:37
cudowny torcik, dekoracja rewelacyjna, brawo : )
misia53 29.06.2014 20:02
Pięknie wygląda , bardzo wystawny
Wiesława1 28.06.2014 19:46
hmm trochę za daleko bo bym się wprosiła na kawałeczek
Kejti 28.06.2014 17:05
Super się prezentuje :-)
Ola1young 28.06.2014 16:21
tort I klasa ja bym też chęcia skosztowała :)
Renata9 28.06.2014 14:04
bardzo smaczny torcik, szkoda, że był na zamówienie, bo chętnie bym skosztowała :-)
Mira85 28.06.2014 13:55
wspaniale wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak