Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort błękitna laguna

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
woda zimna 4 łyżki
jajko 9 szt
mąka ziemniaczana 1 szkl
cukier 1 szkl
ocet 1 łyżka
Masa budyniowa:
mleko 2 szkl
cukier 4 łyżki
margaryna 210 g
mąka 5 łyżek
Pianka:
śnieżki 2 opak
mleko 1,5 szkl
galaretka niebieska 2 opak
woda 1 szkl
wierzch ciasta:
galaretki niebieskie 2 opak
woda 0,5 l
migdały tarte 3 łyżki
delicje 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Tort błękitna laguna

Kroki postępowania

1
BISZKOPT
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać.
Krok 1 - Tort błękitna laguna foto
2
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Tort błękitna laguna foto
3
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem, samego spodu tortownicy, o wymiarach, 27 cm, włożyć do piekarnika,piec 35 minut w 180 stop.
Krok 3 - Tort błękitna laguna foto
4
MASA BUDYNIOWA
Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową.
Krok 4 - Tort błękitna laguna foto
5
Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Na samym końcu do masy dodać 3 łyżki stężałej galaretki, wymieszać
Krok 5 - Tort błękitna laguna foto
6
MASA PIANKOWA
Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać.
Krok 6 - Tort błękitna laguna foto
7
Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem,ubijać mikserem na sztywno. Do ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając.
Krok 7 - Tort błękitna laguna foto
8
WIERZCH CIASTA
Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia.
PRZEKŁADANIE TORTU
Biszkopt upieczony i ostudzony, przekroić na 3 krążki.
Na pierwszy i drugi krążek biszkopta, wyłożyć masę budyniową
Krok 8 - Tort błękitna laguna foto
9
Przykryć ostatnim krążkiem biszkopta.
Krok 9 - Tort błękitna laguna foto
10
Wyłożyć większą część pianki, na wierzch i boki tortu.
Krok 10 - Tort błękitna laguna foto
11
Na piance ułożyć delicje, i wyłożyć piankę.
Krok 11 - Tort błękitna laguna foto
12
Boki tortu obsypać migdałami.
Krok 12 - Tort błękitna laguna foto
13
Wierzch polać stężałą galaretką, tak by powstały ociekające sople.
Odstawić do lodówki do następnego dnia.
Krok 13 - Tort błękitna laguna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 10.01.2014 13:26
piękny torcik
natalia.doradca 10.01.2014 12:13
Apetyczny torcik :)
everay 10.01.2014 12:06
ciekawie wygląda:)
Pani Domu 10.01.2014 12:05
piękny tort
gosia1988 10.01.2014 11:42
rewelacyjnie wygląda
Paolcia 10.01.2014 11:35
apetycznie wygląda ;)
idealme 10.01.2014 11:34
mniam pycha! :)
Aleksandra/Olcia 10.01.2014 11:18
fajny torcik
Michał2 10.01.2014 11:18
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak