Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort biedronka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na biszkopt

jajko 8 sztuk
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
cukier
proszek do pieczenia

masa śmietanowa

śmietana kremowa 30% lub 36% 0,5 litra
fix do śmietany 1 opakowanie
serek mascarpone 250 gram
cukier puder 3 łyżki
ciasteczka typu Oreo

masa cukrowa

gotowa masa cukrowa 700 gram
barwnik spożywczy do ciast czwerwony, zielony, czarny i kremowy

krem maślany

masło 82% 100 gram
cukier puder 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka

Porada

Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Aby uzyskać efekt połysku na masie wystarczy miękki pędzelek zamoczyć w niewielkiej ilości oleju.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort biedronka

Kroki postępowania

1
Kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix. Tak przygotowaną masą przekładamy nasz tort dodając jeszcze połamane ciasteczka Oreo. Ważne aby na górze naszego tortu dać więcej masy na środku tworząc taką kopułę aby nasz tort miał koliste kształty. Pamiętaj o przełożeniu biszkoptów na głowę. Przykładamy górny biszkopt na masę śmietanową tworząc wybrzuszenie. Jeśli biszkopt jest nierówny to ścinamy lekko nadmiar biszkoptu na rantach, tak by nic nie wystawało.
Krok 1 - Tort biedronka foto
2
Z pozostałego paska biszkoptu wycinamy głowę za pomocą miseczki aby były w miarę równe kształty.
Krok 2 - Tort biedronka foto
3
Krem maślany: masło ubij na puch następnie dodaj cukier puder z sokiem i ubijaj jeszcze kilka minut. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą
Krok 3 - Tort biedronka foto
4
Masę dokładnie dociskamy do naszego ciasta , a nadmiar masy cukrowej ścinamy u dołu.
Krok 4 - Tort biedronka foto
5
Następnie rozwałkuj kremową i czarną masę cukrową. Kremowa obłóż głowę biedronki, a z czarnej masy pasek na szyi.
Następnie wytnij kieliszkiem duże czarne kropki i przyklej je na wodę lub klej spożywczy do masy.
Na koniec ozdabiamy buzię biedronki oczka, uśmiech, czułki, i nóżki. Z zielonej masy robimy ozdobny liść , który kładziemy obok biedronki.
Krok 5 - Tort biedronka foto
6
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 40 minut. Po wystudzeniu z biszkopt przecinamy na 3 części. Następnie składamy biszkopt jeden na drugi i wycinamy kształt naszej biedronki. Można sobie pomóc wycinając szablon z papieru.
Krok 6 - Tort biedronka foto
7
Masę cukrową zagniatamy ,aby nabrała elastyczności. Czerwoną masę cukrowa rozwałkuj i przełóż na tort posmarowany masą maślaną omijając głowę.
Krok 7 - Tort biedronka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 09.09.2016 18:33
Piękny torcik na pewno żal było kroić ;)
Marta Ryżek-Kalkowska 24.11.2015 16:47
Bardzo dziękuję :)
Izka192 24.11.2015 09:02
Jaki słodki, mniammm
Jolcia_90 14.11.2015 23:13
Cudna biedroneczka :) Przypomina się dzieciństwo i zabawki :)
Ela15 27.10.2015 10:58
podziwiam za cierpliwość i zazdroszczę, ale pozytywnie, talentu, tort robi wrażenie
eliza135 25.10.2015 16:13
wspaniały ten torcik w biedronke
Marta Ryżek-Kalkowska 25.10.2015 13:22
Bardzo dziękuję.
msmariusz 23.10.2015 22:57
Gratulacje pieknie
MAR3STA 23.10.2015 09:30
torcik wyszedł naprawdę wspaniale. Gratuluję!!
Marta Ryżek-Kalkowska 21.10.2015 22:36
Bardzo wam dziękuję.
Marta Ryżek-Kalkowska 21.10.2015 22:35
Dziękuję za tak miłe słowa :)
Wiktoria29 21.10.2015 20:00
śliczna, widać duży wkład pracy
W poszukiwaniu inspiracji 21.10.2015 18:05
Obłędny tort! Mega talent i zdolności, których zazdroszczę. Pozostaje mi tylko nie wychylać się z kuchni i ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć. A dla Ciebie naprawdę mega szacunek, boska ta biedronka :)
norweska20 21.10.2015 15:47
mistrzostwo .piękny ka zawsze
ania2610 21.10.2015 15:42
śliczny jest ten torcik - ktoś, kto go dostał miał radochę!
Agnieszka-87-25 21.10.2015 14:53
piękny jest!!!
wyattearp 21.10.2015 14:39
biedrona -pierwsza klasa :)
JulkaTomeczek 21.10.2015 14:15
Tort jak z bajki
Marta Ryżek-Kalkowska 21.10.2015 14:04
bardzo wam dziękuję.
Monika-twin 21.10.2015 13:46
przepiekny tort.
monika141 21.10.2015 13:41
wspaniały tort !!!!
Aleksandra/Olcia 21.10.2015 13:37
jesteś niesamowita! ten tort wygląda jak z bajki!
Marta Ryżek-Kalkowska 08.10.2015 12:40
Bardzo dziękuję :)
Ewkani 08.10.2015 00:16
Wygląda tak profesjonalnie, że gdyby nie zdjęcia krok po kroku, to nie uwierzyła bym, że to ciasto domowe. Gratuluję umiejętności.
iziona 07.10.2015 18:54
Brakło mi słów jest PRZEPIĘKNY !!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak