Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowy ze śliwkami

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BLATY BEZOWE

białko 7 szt
cukier 1 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
ocet winny 1 łyżeczka

KREM ŚLIWKOWY

śliwki węgierki 500 g
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
śliwowica 100 ml
serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 200 g
orzechy włoskie 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 20cm. Jeden okręg narysowałam nieco mniejszy.
Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Nie wypełniając całego, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc.
Krok 1 - Tort bezowy ze śliwkami foto
2
Śliwki wypestkować i przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając.
Krok 2 - Tort bezowy ze śliwkami foto
3
Kiedy śliwki puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać zmiksować blenderem przyprawiając cynamonem (ilość wg gustu). Wystudzić i połączyć z alkoholem. Odlać 1/4 szklanki sosu śliwkowego.
Krok 3 - Tort bezowy ze śliwkami foto
4
Zimną kremówkę i serek mascarpone włożyć do misy miksera. Ubić na sztywno i delikatnie wmieszać mus śliwkowy. Dodając go stopniową do ubitej kremówki. Włożyć krem do rękawa cukierniczego.
Krok 4 - Tort bezowy ze śliwkami foto
5
Blaty bezowe ostrożnie odkleić od papieru. Położyć pierwszy krążek na paterze, wycisnąć 1/3 kremu, polać odłożonym musem śliwkowym, przykryć krążkiem i powtórzyć czynność.
Krok 5 - Tort bezowy ze śliwkami foto
6
Na górze powinien znaleźć się najmniejszy krążek. Wycisnąć resztę kremu i posypać orzechami, posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni. Smacznego :)
Krok 6 - Tort bezowy ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 24.07.2016 21:04
zakochałam się w nim
Megi 19.01.2016 09:37
przepysznie wygląda
Krystyna32 26.09.2015 13:20
wygląda pysznie
Wiesława1 26.09.2015 10:14
Wygląda smakowicie
Poison1988 26.09.2015 09:06
O jejku ale cudo! Wspaniałe! :)
Agnieszka-87-25 26.09.2015 07:46
mniam wspaniały
halina17 25.09.2015 23:20
Smacznie wygląda.
Bernadeta1 25.09.2015 22:49
chętnie bym zjadła kawałeczek, pyszności
Renataj 25.09.2015 21:53
Prezentuje się obłędnie:)
Ada-Gaba 25.09.2015 21:46
uwielbiam torty bezowe, dziś robię z malinami
Wiktoria29 25.09.2015 21:05
nie przepadam za tortami ale bezowe lubię bardzo, ten wygląda kusząco
mirosława4 25.09.2015 20:52
prezentuje się smacznie
Ola1young 25.09.2015 20:51
bardzo apetyczny tort :)
pajbek 25.09.2015 20:33
Pyszności :-)
bietka 25.09.2015 20:23
o raju, ależ ten torcik musi być pyszny :)
Janina 25.09.2015 19:32
Pyszności;)
kuchcik89 25.09.2015 18:59
wyglada cudnie i na pewno tak smakuje :)
IZABELA29 25.09.2015 18:38
jaki smakowity
irenka 25.09.2015 18:01
wygląda cudownie,poproszę kawałek do kawki
gosia1988 25.09.2015 17:22
rewelacyjnie wygląda, aż chce się go zjeść :)
inka2012 25.09.2015 16:33
bajecznie wygląda :)
cukiereczek 25.09.2015 16:24
bardzo urocze,apetyczne ciasto
Justi2401 25.09.2015 15:10
Już od pierwszego wejrzenia się w nim zakochałam :)
pestka 25.09.2015 15:03
smaczny deser
Madzai 25.09.2015 14:47
Bardzo smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak