Tort bezowy ze śliwkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

BLATY BEZOWE

  • białka

    7 szt
  • cukier

    1 1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • ocet winny

    1 łyżeczka

KREM ŚLIWKOWY

  • śliwki węgierki

    500 g
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • śliwowica

    100 ml
  • serek mascarpone

    250 g
  • śmietana 30%

    200 g
  • orzechy włoskie

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort bezowy ze śliwkami foto
Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 20cm. Jeden okręg narysowałam nieco mniejszy.
Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Nie wypełniając całego, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc.
Krok 2 - Tort bezowy ze śliwkami foto
Śliwki wypestkować i przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając.
Krok 3 - Tort bezowy ze śliwkami foto
Kiedy śliwki puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać zmiksować blenderem przyprawiając cynamonem (ilość wg gustu). Wystudzić i połączyć z alkoholem. Odlać 1/4 szklanki sosu śliwkowego.
Krok 4 - Tort bezowy ze śliwkami foto
Zimną kremówkę i serek mascarpone włożyć do misy miksera. Ubić na sztywno i delikatnie wmieszać mus śliwkowy. Dodając go stopniową do ubitej kremówki. Włożyć krem do rękawa cukierniczego.
Krok 5 - Tort bezowy ze śliwkami foto
Blaty bezowe ostrożnie odkleić od papieru. Położyć pierwszy krążek na paterze, wycisnąć 1/3 kremu, polać odłożonym musem śliwkowym, przykryć krążkiem i powtórzyć czynność.
Krok 6 - Tort bezowy ze śliwkami foto
Na górze powinien znaleźć się najmniejszy krążek. Wycisnąć resztę kremu i posypać orzechami, posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni. Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 24.07.2016 21:04
zakochałam się w nim
Megi 19.01.2016 09:37
przepysznie wygląda
Krystyna32 26.09.2015 13:20
wygląda pysznie
Wiesława1 26.09.2015 10:14
Wygląda smakowicie
Poison1988 26.09.2015 09:06
O jejku ale cudo! Wspaniałe! :)
Agnieszka-87-25 26.09.2015 07:46
mniam wspaniały
halina17 25.09.2015 23:20
Smacznie wygląda.
Bernadeta1 25.09.2015 22:49
chętnie bym zjadła kawałeczek, pyszności
Renataj 25.09.2015 21:53
Prezentuje się obłędnie:)
Ada-Gaba 25.09.2015 21:46
uwielbiam torty bezowe, dziś robię z malinami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat