Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowy z wafelkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

3 blaty bezowe o śr 20 cm

białko 6 sztuk
cukier 30 dag
sok z cytryny 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
sól szczypta

Krem

czekolada gorzka 1 tabliczka
śmietana 30% 1/2 litra
serek mascarpone 2 łyżki
wafelki kakaowe 2 sztuki
wafelki waniliowe 1 sztuka

Porada

Pavlovą uwielbiam, szczególnie z orzeźwiającym kremem cytrynowym i owocami sezonowymi, ach…tęsknię za latem!Moja propozycja którą widzicie na zdjęciach to tort bezowy z miękkim piankowym wnętrzem, kremem z gorzkiej czekolady i pokruszonymi wafelkami

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy z wafelkami

Kroki postępowania

1
1. Beza:
Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję.
Krok 1 - Tort bezowy z wafelkami foto
2
Dwie duże płaskie blachy-od piekarnika, wykładam papierem pergaminowym, na jednej rysuję dwa okręgi o śr 20 cm na drugiej jeden, masę bezową dzielę na 3 równe części i rozsmarowuję na narysowanych okręgach formując koło.
Wkładam do nagrzanego do 170*c piekarnika z termo-obiegiem piekę 5 minut, po czym temperaturę zmniejszam do 120*c i suszę bezy 90 minut.

Zostawiam w uchylonym piekarniku do momentu wystudzenia.
Najlepiej na całą noc.
Krok 2 - Tort bezowy z wafelkami foto
3
2. Krem wafelkowy:
Śmietankę podgrzewam w rondelku, ale nie należy dopuścić do zagotowania! dodaję połamaną gorzką czekoladę, czekam chwilę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Studzę.
Wkładam do lodówki. Następnego dnia do masy czekoladowej, dodaję mascarpone i miksuję na gęsty krem , wafelki kruszę dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką.

Kremem przekładam krążki bezowe.
Schładzam torcik w lodówce.
Słodkich wypieków!
Krok 3 - Tort bezowy z wafelkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 24.04.2017 14:08
ale torcik, rewelacja :)
w mojej kuchni 24.04.2017 12:57
pyszniutka beza
Justi2401 24.04.2017 09:19
Uwielbiam bezę i czekoladę :) Pyszności!
jagoda5913 24.04.2017 00:10
fajny tort
Patrycja33 23.04.2017 23:38
cudowny tort :)
Wiktoria29 23.04.2017 21:22
kuszący......
Motorek 23.04.2017 20:05
Świetnie wygląda
Malinka 23.04.2017 19:32
Świetny pomysł!
wwwiolka 23.04.2017 19:26
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak