Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowy z kremem malinowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BEZA

białko 5 szt
cukier 300 g
sok z cytryny 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

krem malinowy

śmietana kremówka 400 ml
maliny świeże 200 gram
cukier puder 2 łyzeczki

Dodatkowo

maliny świeże 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy z kremem malinowym

Kroki postępowania

1
Z białek ubić sztywna pianę. Kiedy piana będzie sztywna, dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając. Następnie dodać sok z cytryny- delikatnie wymieszać; na końcu mąkę- delikatnie wymieszać szpatułką.
Krok 1 - Tort bezowy z kremem malinowym foto
2
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg).

Na dwóch arkuszach papiery do pieczenia narysować okręgi- 18 cm. Wyłożyć na 2 blaszki
Pianę podzielić na pól- rozlożyć na narysowanych okręgach. Wyrównać.
Wlożyć do piekarnika.
Po 5 min. zmniejszyć temperaturę do 140 stopni.
Suszyć bezę przez 75- 80 min.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Krok 2 - Tort bezowy z kremem malinowym foto
3
Śmietanę kremówkę schłodzić.
Ubijać mikserem do uzyskania sztywnej śmietany. Dodać cukier- ubić.
Maliny włożyć do kremu - rozgnieść.
Na pierwszy blat bezowy wyłożyć połowę kremu i połowę pozostałych malin. Przykryć drugim blatem- wyłożyć resztę kremu- udekorować resztą malin.
Smacznego!
Krok 3 - Tort bezowy z kremem malinowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 27.07.2016 12:06
Super torcik
Benita 26.07.2016 23:25
raj dla podniebienia
halina17 26.07.2016 21:39
Dobry tort.
ben-ka 26.07.2016 16:48
pychota ! lubię takie słodkości.
agnieszka214 26.07.2016 15:31
Pyszny torcik
Ewelina1991 26.07.2016 15:03
fajny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak