Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy z jagodami i milkywayem
Beza
Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy będą miały białą konsystencję, dodajemy cukier i miksujemy kilka minut żeby piana była sztywna.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie przez ok. 80 minut w temperaturze 140 stopni.
Masa
Ubijamy osobno kremówkę i mascarpone ( kremówkę na wysokich obrotach, mascarpone na niskich).
Połowę jagód miksujemy z mascarpone.
Na drobne kawałeczki kroimy batony.
Łączymy mascarpone i kremówkę, dodajemy drugą połowę jagód, batoniki i wszystko mieszamy.
Nakładamy na przestudzoną bezę i przykrywamy drugą bezą.
Pozostawiamy w lodówce na ok. 4 godziny.
Zachwycamy się smakiem i chwalimy mnie za twórczość ;D