Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort bezowy Pavlova

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 szt
cukier 300 g
ocet winny 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
brzoskwinie w puszce 1 puszka
mascarpone 250 g
śmietanka kremowa 150 ml
cukier puder 2 łyżki
esencja waniliowa 1/2 łyżeczki
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: tort bezowy Pavlova

Wykonanie:bezowe blaty
Zanim oddzielę żółtka od białek jajka leżą przez jakiś czas w temperaturze pokojowej.
Białka ubijam na sztywną pianę (robiłam to na najwyższych obrotach). Kiedy piana jest już sztywna, bardzo delikatnie dodaję cukier, ocet i mąkę. Miksuję bardzo powoli na najniższym programie.
Piana ma być lśniąca, średnio gęsta, a przy tym lekka (ma sprawiać wrażenie puchu).
Na papierze do pieczenia rysuję 2 okręgi o średnicy 22cm. Wypełniam okręgi pianą, na brzegach rozkładam więcej piany i "modeluję" je łyżką, aby sprawiały wrażenie pofalowanych.
Wkładam blaty do piekarnika rozgrzanego do 180C i piekę je przez 5 min w tej temperaturze.
Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 140C i beza piecze się tak przez 1,5h.
Po upieczeniu bezowe blaty suszą się w piekarniku przez kilka godzin.
Bez wyszła chrupka z zewnątrz, lekko ciągnąca się w środku, czyli taka, jak ma być!
krem
Mascarpone miksuję z kremówką, cukrem, dodaję esencję i kilka kropel cytryny.
Kilka brzoskwiń odsączam z syropu i kroję w kostkę. Dodaję do masy i delikatnie mieszam.
Krem wykładam na dolny, lekko spłaszczony dłonią bezowy blat, delikatnie przykrywam górnym.
Wierzch dekoruję plasterkami brzoskwiń, prażonymi płatkami migdałowymi i świeżą miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 12.06.2013 14:03
Przepięknie wygląda :)
malaczarna23 21.11.2012 08:31
wspaniały torcik
annagebalska 07.11.2012 09:52
pyszne
BeataJ 24.09.2012 21:59
Z brzoskwiniami nie jadłam, ale uwielbiam z truskawkami :)
Iwona56 24.09.2012 10:38
piękny
Rafał10 24.09.2012 08:50
Super dobre i jakie efektowne.
Monika-twin 24.09.2012 08:49
wygląda WOW,słyszałam, ze jest bardzo smaczny
Pajecznik 24.09.2012 01:23
Nigdy się nie odważyłam, wygląda tak imponująco :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak