Przepis i sposób przygotowania na: tort bezowy Pavlova
Zanim oddzielę żółtka od białek jajka leżą przez jakiś czas w temperaturze pokojowej.
Białka ubijam na sztywną pianę (robiłam to na najwyższych obrotach). Kiedy piana jest już sztywna, bardzo delikatnie dodaję cukier, ocet i mąkę. Miksuję bardzo powoli na najniższym programie.
Piana ma być lśniąca, średnio gęsta, a przy tym lekka (ma sprawiać wrażenie puchu).
Na papierze do pieczenia rysuję 2 okręgi o średnicy 22cm. Wypełniam okręgi pianą, na brzegach rozkładam więcej piany i "modeluję" je łyżką, aby sprawiały wrażenie pofalowanych.
Wkładam blaty do piekarnika rozgrzanego do 180C i piekę je przez 5 min w tej temperaturze.
Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 140C i beza piecze się tak przez 1,5h.
Po upieczeniu bezowe blaty suszą się w piekarniku przez kilka godzin.
Bez wyszła chrupka z zewnątrz, lekko ciągnąca się w środku, czyli taka, jak ma być!
krem
Mascarpone miksuję z kremówką, cukrem, dodaję esencję i kilka kropel cytryny.
Kilka brzoskwiń odsączam z syropu i kroję w kostkę. Dodaję do masy i delikatnie mieszam.
Krem wykładam na dolny, lekko spłaszczony dłonią bezowy blat, delikatnie przykrywam górnym.
Wierzch dekoruję plasterkami brzoskwiń, prażonymi płatkami migdałowymi i świeżą miętą.