Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowy jak z cukierni Sowy

5.0
(68)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Blaty bezowe

białko 6 szt
cukier 300 gram
sok z cytryny 1 łyżka
sól szczypta

MASA

serka mascarpone 250 gram
śmietana kremówka 300 ml
cukier puder 1 łyżka
masa kajmakowa 150 gram
orzechy włoskie 0,5 szklanki
daktyle 10 szt

DO OZDOBY

kakao 1 łyzka
cukier puder 1 lyżka
orzechy włoskie 3 szt

Porada

Blaty można upiec dzień wcześniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy jak z cukierni Sowy

Dużą blachę do pieczenia (lub dwie małe) wylożyć papierem do pieczenia. Narysować dwa okręgi po 23 cm.
Do białek dodać sól, ubić na sztywna. Pod koniec ubijania dodawać cukier po łyżce. Na koniec dodać sok z cytryny- wymieszać.
Pianę podzielić na pół. Rozlożyć równomiernie na okręgach, wyrownać.
Wstawić do piekarnika -180 Stopni' po 5 min zmniejszyć temp. do 140. Piec 90 min. Blaty powinne być suche, mogą lekko popękać.
Uchylić drzwi piekarnika i wystudzić.

Serek mascarpone wymieszać dokladnie z masa kajmakową.
Kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder.
Macarpone i kremowkę połączyć razem- zmiksować krótko.
Dodać pokrojone drobno orzechy i daktyle.
Pierwszy blat bezowy położyć na paterze, przełożyć kremem. Przykryć drugim blatem.
Posypać kakao i cukrem pudrem. Udekorować orzechami.
Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 06.01.2016 13:42
smaczny torcik
marenka 06.01.2016 13:21
fajny torcik
Krystyna32 06.01.2016 12:13
wygląda pysznie
Lis 06.01.2016 11:47
Wyszedł przepiękny:)
Madzik239 06.01.2016 10:23
Pięknie Ci wyszedł..musi być naprawdę dobry
Motorek 06.01.2016 00:21
smaczny torcik
Futka 06.01.2016 00:03
Śliczny i smakowity torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak