Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowy Dacquoise

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 250 gram
śmietana kremówka 400 ml
cukier puder 1 łyżka
masa krówkowa 100 gram
cukier puder
kakao do posypania
bezy 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy Dacquoise

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy dwa krążki bezowe. Ja kupiłam je w cukierni.
Krok 1 - Tort bezowy Dacquoise foto
2
Łączymy ze sobą serek mascarpone i masę krówkową.
Krok 2 - Tort bezowy Dacquoise foto
3
Ubijamy śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Następnie dodajemy ubitą śmietanę do wcześniej przygotowanej masy z serkiem mascarpone (nigdy na odwrót!) . Do połączonych mas można dodać również bakalie oraz daktyle.
Krok 3 - Tort bezowy Dacquoise foto
4
Jeden krążek bezowy smarujemy przygotowaną masą i nakrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy mieszanką kakao i cukru pudru. Można również udekorować tort bezowy daktylami.
Krok 4 - Tort bezowy Dacquoise foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 26.04.2016 19:34
apetycznie wygląda
wyattearp 22.04.2016 13:03
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak