Tort bezowy Dacquoise

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek mascarpone

    250 gram
  • śmietana kremówka

    400 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • masa krówkowa

    100 gram
  • cukier puder

  • kakao do posypania

  • bezy

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort bezowy Dacquoise foto
Przygotowujemy dwa krążki bezowe. Ja kupiłam je w cukierni.
Krok 2 - Tort bezowy Dacquoise foto
Łączymy ze sobą serek mascarpone i masę krówkową.
Krok 3 - Tort bezowy Dacquoise foto
Ubijamy śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Następnie dodajemy ubitą śmietanę do wcześniej przygotowanej masy z serkiem mascarpone (nigdy na odwrót!) . Do połączonych mas można dodać również bakalie oraz daktyle.
Krok 4 - Tort bezowy Dacquoise foto
Jeden krążek bezowy smarujemy przygotowaną masą i nakrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy mieszanką kakao i cukru pudru. Można również udekorować tort bezowy daktylami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 26.04.2016 19:34
apetycznie wygląda
wyattearp 22.04.2016 13:03
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat