Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowy

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na spody bezowe:
białko 6 szt
cukier puder 300 g
sok z cytryny 3 łyżeczki
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
Na krem śmietankowo-chałwowy:
serek mascarpone 125 g
śmietanka 400 ml 36%
cukier ok.100 g
chałwa 100g waniliowa
likier słodki np Masala 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy

1. Dwa białka ubić na sztywną i lśniącą pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier(100g) i sok z cytryny ( 1 łyżeczkę). Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną (1 łyżeczkę).
2.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować ołówkiem okrąg o średnicy 21-23 cm. Papier odwrócić na drugą stronę. Piekarnik rozgrzać do 140 stopni;
3. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 1,5-2 h ( wierzch będzie lekko kruchy tak,że będzie pękał po dotknęciu); Spód bezowy zostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku .
4.Upiec kolejne 2 spody bezowe powtarzając krok 1, 2 i 3 lub piec za jednym razem zmieniając miejscami bezy w połowie pieczenia;
5.Serek mascarpone utrzeć z cukrem, cały czas miksując wlać śmietankę i ubijać aż do podwojenia objętości kremu; Chałwę pokruszyć i dodać do ubijanego kremu, kontynuując ubijanie dodać likier;
PS. Skosztować krem i w razie potrzeby dosłodzić wg upodobań smakowych;
6.Krem podzielić na dwie cześci i przełożyć nim spody bezowe (spód bezowy> ½ kremu->spód bezowy > druga 1/2 kremu> spód bezowy). Jeśli macie ochotę możecie odłożyć niewielką ilość kremu i udekorować nim wierzch, ja użyłam też kilka ziarenek granatu (opcjonalnie);

Rady/ uwagi – beza najlepiej smakuje tego samego dnia, dlatego najlepiej spody bezowe robić wieczorem i zostawić na noc w piekarniku lub suchym miejscu, nastąpnego dnia przełożyć kremem i podawać tego samego dnia. W kolejnych dniach beza lubi „wciągać” wilgoć i traci kruchość;
Jeśli tort ma stać dłużej warto wzmocnić krem dodatkiem żelatyny w proszku lub w listkach (2-4 g) stosując się do wskazówek zawarych na opakowaniu;

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 13.02.2014 21:14
super, kiedyś wypróbuję
sylwunia
sylwunia 08.02.2014 20:52
pyszności-palce lizać
Olga_SK 03.01.2014 21:32
Piękny!! :)
Lukrecja29 02.01.2014 23:58
oooj chodzi za mna taki tort juz od dawna.. ale jakos zawsze cos wypada i nie robię. Musze go w koncu zrobic !
gosia56 02.01.2014 20:35
super torcik
Łucja 02.01.2014 10:27
pyszny :) taki na specjalne okazje!
monia2005 02.01.2014 09:27
Ale piękny torcik :-)
Mniam 02.01.2014 09:09
To jest pyszne! Ostatnio mój ulubiony deser :)
olla85 02.01.2014 09:01
Cudowny :) Kocham bezę! Ależ bym teraz zjadła choć kawałek takiego torciku, mniam :)
msmors 02.01.2014 08:01
sama słodycz
Magula 01.01.2014 20:25
Piekny torcik
iziona 01.01.2014 20:04
Obłednie wygląda
eMMe 01.01.2014 19:30
Świetny tort:)
Katarzyna34 01.01.2014 19:22
to musi byc pyszne
cukiereczek 01.01.2014 18:52
piękny bezowy tort
Ankha 01.01.2014 18:41
Tort bardzo ładny owszem, ale również pożyteczne są rady,które podałaś pod przepisem
paulina2157 01.01.2014 18:39
cudeńko z takim tortem w Nowy Rok wow :)
Katarzyna54 01.01.2014 18:19
wygląda przepysznie
norweska20 01.01.2014 18:15
super ten tort ..pycha
migotka28 01.01.2014 18:07
wspaniały torcik
Renataj 01.01.2014 17:56
Fajna masa - warto wypróbować.
Romanowka 01.01.2014 17:52
Słodka smakowitość z piękną dekoracją!
Smaczna_B 01.01.2014 17:50
super!cóż można więcej napisać:)
Rycerz
Rycerz 01.01.2014 17:49
pyszności.
Aleksandra/Olcia 01.01.2014 17:40
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak