Przepis i sposób przygotowania na: tort bezowy
Białka ubijamy na sztywną pianę. Po chwili miksowania dodajemy stopniowo cukier, następnie szczyptę dosłownie soli. Kiedy ubijemy białka dodajemy ocet i sok z cytryny i lekko mieszamy. UWAGA WARTO DAĆ BIAŁKA NA 10 MIN DO ZAMRAŻALNIKA WTEDY LEPIEJ SIĘ UBIJAJĄ. Rozkładamy na papierze białka na dwa blaty
Pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni przez ok 10 minut następnie zmniejszamy do temperatury 140 i pieczemy jeszcze ok 1,5 godziny. Trzeba się bezie przyglądać żeby się nam nie wysuszyła:).
MASA
Ubijamy kremówkę. Do mascarpone dodajemy kajmak i mieszamy aby były jednolita masa. następnie BARDZO DELIKATNIE łączymy ser ze śmietaną. Musi to być delikatnie żeby nie rozlewała się śmietana. kroimy daktyle i orzechy i dodajemy je do masy razem z migdałami. Ostudzone blaty bezowe przekładamy masą. Na bezę nakładamy śmietanę ze wszystkimi dodatkami i przykrywamy drugim blatem.
Posypujemy gorzkim kakao.
Trzeba go robić dokładnie żeby wszystko wyszło ale efekt dla mnie obłędny
Życzę smacznego:)