Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort bezowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 szt
cukier 300 g
ocet 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
sól
mascarpone 250 g
śmietana kremowa 30% 200 ml
kajmak 3 łyżki
płatki migdałowe 4 łyżki
daktyle 5 szt
orzechy włoskie 4 szt
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: tort bezowy

BEZA
Białka ubijamy na sztywną pianę. Po chwili miksowania dodajemy stopniowo cukier, następnie szczyptę dosłownie soli. Kiedy ubijemy białka dodajemy ocet i sok z cytryny i lekko mieszamy. UWAGA WARTO DAĆ BIAŁKA NA 10 MIN DO ZAMRAŻALNIKA WTEDY LEPIEJ SIĘ UBIJAJĄ. Rozkładamy na papierze białka na dwa blaty
Pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni przez ok 10 minut następnie zmniejszamy do temperatury 140 i pieczemy jeszcze ok 1,5 godziny. Trzeba się bezie przyglądać żeby się nam nie wysuszyła:).

MASA
Ubijamy kremówkę. Do mascarpone dodajemy kajmak i mieszamy aby były jednolita masa. następnie BARDZO DELIKATNIE łączymy ser ze śmietaną. Musi to być delikatnie żeby nie rozlewała się śmietana. kroimy daktyle i orzechy i dodajemy je do masy razem z migdałami. Ostudzone blaty bezowe przekładamy masą. Na bezę nakładamy śmietanę ze wszystkimi dodatkami i przykrywamy drugim blatem.
Posypujemy gorzkim kakao.
Trzeba go robić dokładnie żeby wszystko wyszło ale efekt dla mnie obłędny
Życzę smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 06.01.2016 00:06
Pychota!!!!! Coś w moim stylu:-)
mysza75 22.04.2013 11:06
Nie piekłam jeszcze tortu bezowego. Piękny ci wyszedł :-)
Andrzej8 21.04.2013 19:48
to coś dla mnie
aisza1 21.04.2013 11:34
pyszny ale kaloryczny
owca441 21.04.2013 10:18
dzisiaj poproszę o porcyjkę
Konczi 21.04.2013 08:12
nie jadam ostatnio bez ale Twój torcik smacznie się zapowiada
paulina2157 21.04.2013 07:32
to coś dla mnie uwielbiam bezę
migotka28 20.04.2013 22:40
pięknie wyrosły te beziki
gosia1988 20.04.2013 21:06
świetnie wygląda i pewnie super smakuje; uwielbiam bezę
Milena87 20.04.2013 20:59
uwielbiam bezy, kiedyś próbowałam upiec i mi nie wyszły. Może z tego przepisu spróbuję :)
adelajda 20.04.2013 20:53
dla mnie sama beza jest już super a torcik extra
Megg 20.04.2013 20:48
na pewno bardzo smaczny ten torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak