Tort bezowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krem czekoladowy

  • białko

    10
  • cytryna

    pół
  • cukier

    ok. 60 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka o temp. pokojowej ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. *Można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi o średnicy ok. 19 cm. Wyłożyć pianę na narysowane koła i wstawić do piekarnika na godzinę. Piec w 120 stopniach. Pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu, z mlekiem i ew. masłem. Ostudzone bezy przełożyć kremem, smarując odrobiną (resztą) również boki. Mini beziki (gotowe, ze sklepu, na oko 2 garści) potłuc i obsypać nimi boki tortu. Na wierzchu zrobić kleksy z bitej śmietany i schłodzić ciasto.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 28.12.2013 22:18
Z bezami torcik najlepszy jest na zimno.
Katarzyna/kate1980 26.11.2012 22:23
cudowny
justys759 26.11.2012 12:38
bardzo ciekawy ten tort nigdy takiego nie robiłam
Kasia35 26.11.2012 08:55
jeszcze nie jadłam tortu bezowego - pewnie smaczny:)
sara1 26.11.2012 08:45
cudowny,bardzo lubię tort bezowy
wyattearp 26.11.2012 07:46
fajny
IwonaKa 25.11.2012 22:30
mam słabość do bezów,taki tort to rarytas

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat