Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowy

4.0
(29)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 7 sztuk
cukier 30 dekagram
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
śmietana kremówka 2 opakowania
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietanfix 2 opakowania
konfitura żurawinowa 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy

Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, i ubijamy tak długo aż masa będzie lśniła. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Na dwóch szerokich blachach rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysowujemy okrąg o średnicy ok. 25 cm.

Dobrze ubitą pianę z białek rozkładamy łyżką na koła - w miejsce ograniczone okręgami. Tak powstaną nam dwa spody bezowe. Bezy powinny mieć wyższe brzegi niż środek. Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni C. Pieczemy dokładnie 30 minut a następnie zmniejszamy jeszcze temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy blaty bezowe około 1 godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze 30 minut aż ostygną. Takie blaty bezowe dobrze jest przygotować wcześniej.

Bitą śmietanę ubijamy i dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem oraz cukier wanilinowy – ubijamy aż będzie sztywna. Spody bezowe wyjmujemy z piekarnika i kolejno nakładamy: konfiturę z żurawiny, masę śmietanową. Przykrywamy drugim spodem, na który nakładamy ponownie masę śmietanową i owoce. Przed podaniem umieszczamy nasz tort na godzinę w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 06.01.2016 00:04
Torcik warty grzechu!
Klausia 15.11.2014 12:05
dobry tort :)
msmors 28.01.2013 12:14
fajny
karolina1869 28.12.2012 11:25
super
TEtalicha 22.12.2012 21:22
mam smaka na wieczór
TEtalicha 22.12.2012 21:22
mam smaka na wieczór
agnieszkalider 20.12.2012 08:14
Rewelacyjny i kolorowy!
Juleczka20 09.12.2012 07:18
wspaniały
Betka 07.11.2012 14:11
piękny!;)
justys759 05.11.2012 14:56
porywam przepis do siebie:)
justys759 05.11.2012 14:55
wygląda rewelacyjnie:)
Wiesława1 05.11.2012 14:10
super
-Natka- 05.11.2012 13:57
wow! wygląda niesłychanie pięknie!
Krakowianka 05.11.2012 12:25
cudowny!!!
Agata43 05.11.2012 12:07
wygląda świetnie!
sara1 05.11.2012 11:56
pyszności
octo 05.11.2012 11:55
ekstra wyglada
Adam/ZUB3R 05.11.2012 11:51
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak