Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bakaliowo - owocowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT ORZECHOWY o średnicy 26 cm

jajko 4 sztuki
mąka 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
cukier 4 łyżki
orzechy włoskie 15 dag mielone
proszek do pieczenia szczypta
sól szczypta

BISZKOPT KAKAOWY

jajko 4 sztuki
mąka 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
kakao 1 łyżka
cukier 4 łyżki
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia szczypta
Soda oczyszczona Prymat szczypta

MASA DO PRZEŁOŻENIA

jajko 3 duże
cukier 0,5 szklanki
masło 3 kostki
kakao 2 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
czekolada gorzka 3/4 tabliczki
rodzynki spora garść
orzechy włoskie spora garść
biała czekolada 0,5 tabliczki
brzoskwinie w puszce 4 połówki
ananas w puszce 4 krążki
alkohol do smaku

Porada

Ciasto za każdym razem zachwyca!

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bakaliowo - owocowy

Kroki postępowania

1
BISZKOPT ORZECHOWY: Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane wcześniej sypkimi składnikami (mąką, orzechy, proszek do pieczenia i bułką tartą). Gotowe ciasto wykładamy na tortownicę i pieczemy ok 20 min w 180°C.
Upieczony biszkopt studzimy.
BISZKOPT KAKAOWY: Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 -20 min w 180°C.
Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Do wykonania tortu należy upiec 2 takie biszkopty.

Krok 1 - Tort bakaliowo - owocowy foto
2
MASA:
Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Między czasie masło ucieramy na gładką masę. Do utartego dodajemy stopniowo ubite jajka. Gotową masę dzielimy na połowę.
Białą i deserową czekoladę kroimy w kostkę. Odsączone z soku brzoskwinie i ananasy kroimy w kostkę. Orzechy grubo siekamy.
Krok 2 - Tort bakaliowo - owocowy foto
3
Do pierwszej połowy masy dodajemy zaparzone kakao oraz alkohol do smaku. Następnie dodajemy rodzynki, orzechy i gorzką czekoladę. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 3 - Tort bakaliowo - owocowy foto
4
Do drugiej połowy masy dodajemy cukier waniliowy. Miksujemy i dodajemy pokrojone owoce oraz pokrojoną białą czekoladę. Mieszamy całość łyżką.
Mając gotowe masy i biszkopty składamy tort.
Krok 4 - Tort bakaliowo - owocowy foto
5
PRZEŁOŻENIE:
Biszkopt ciemny- masa kakaowa z bakaliami- biszkopt orzechowy- masa jasna z owocami- biszkopt ciemny.
W trakcie składania tortu biszkopty nasączamy ponczem (2 płaskie łyżeczki kawy zaparzone w 0,5 szklanki wody. Kawę słodzimy i studzimy. Po ostudzeniu dodajemy spirytus według uznania. Ja daję około 1/4 - 1/3 szklanki).
Gotowy tort odstawiamy do zastygnięcia, by masa stężała. Następnie dekorujemy go dowolnie.



Krok 5 - Tort bakaliowo - owocowy foto
6
DEKORACJA: U mnie dekoracja wykonana jest z masy budyniowej, brzoskwiń, ananasów (które zostały po otwarciu puszek do masy) i galaretki pomarańczowej.
Masa do dekoracji:
- 0,5 litry mleka
- 2 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 budyń waniliowy,
- 1 łyżka mąki kartoflanej,
- 0,5 łyżki mąki tortowej
- 2 żółtek

- 250 gram masła,

Dodatkowo:
• ok 5 połówek brzoskwiń z puszki,
• ok 2 plasterki ananasa,
• 1 galaretka pomarańczowa,
• 1,5 szklanki wody,
• orzechy mielone do obsypania boków

Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką, żółtkami i cukrem waniliowym. Ugotowany budyń studzimy.

Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo budyń.

Częścią masy obtaczamy tort. Po wygładzeniu boki obsypujemy orzechami włoskimi. Pozostałą masę przekładamy do worka cukierniczego i wykonujemy górny i dolny wianuszek.
Środek wypełniamy pokrojonymi w kostkę owocami.
Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Tężejącą wylewamy pomiędzy owoce. Tort odstawiamy do chłody , by galaretka zastygła.
Krok 6 - Tort bakaliowo - owocowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 18.12.2015 08:00
ojjj leci ślinka, leci :)
iziona 12.12.2015 21:10
Przepysznie wyglada
mikrusiak 12.12.2015 18:16
wygląda smakowicie :)
berys18 12.12.2015 09:45
wspaniały tort
Ola1984 12.12.2015 07:35
Przepysznie wygląda :)
MałaMi89 11.12.2015 23:49
Te warstwy do mnie przemawiają ;)
Iwusia 11.12.2015 22:40
wspaniale nadziany torcik
Ada-Gaba 11.12.2015 20:37
smaczny torcik
Wiesława1 11.12.2015 19:08
super torcik
ania2610 11.12.2015 18:58
wygląda wspaniale!
Dorota76 11.12.2015 18:40
bajecznie wygląda
Ania321 11.12.2015 18:15
Wygląda przepysznie :)
kloruś 11.12.2015 18:14
chętnie bym zjadła!
Bernadeta1 11.12.2015 17:42
pychota taki torcik
mirosława4 11.12.2015 17:36
torcik pierwsza klasa !
agnieszka214 11.12.2015 17:04
Pychota torcik
Ifa 11.12.2015 15:50
Cudowny torcik :-)
Agnieszka-87-25 11.12.2015 15:18
smacznie u Ciebie jak zawsze!!!!
w mojej kuchni 11.12.2015 13:23
ciastowa rewelacja
Ewelina1991 11.12.2015 10:52
wspaniały tort
Konczi 11.12.2015 10:43
wygląda cudnie
gosia56 11.12.2015 10:43
super ale bym zjadła ;)
bietka 11.12.2015 10:39
po prostu pyszności :)
sliwka 11.12.2015 10:19
Ehhh tort marzenie;))
mysza75 11.12.2015 09:58
Piękny torcik aż chce sie jeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak