Przepis i sposób przygotowania na: Tort bakaliowo - owocowy
Kroki postępowania
Upieczony biszkopt studzimy.
BISZKOPT KAKAOWY: Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 -20 min w 180°C.
Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Do wykonania tortu należy upiec 2 takie biszkopty.
Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Między czasie masło ucieramy na gładką masę. Do utartego dodajemy stopniowo ubite jajka. Gotową masę dzielimy na połowę.
Białą i deserową czekoladę kroimy w kostkę. Odsączone z soku brzoskwinie i ananasy kroimy w kostkę. Orzechy grubo siekamy.
Mając gotowe masy i biszkopty składamy tort.
Biszkopt ciemny- masa kakaowa z bakaliami- biszkopt orzechowy- masa jasna z owocami- biszkopt ciemny.
W trakcie składania tortu biszkopty nasączamy ponczem (2 płaskie łyżeczki kawy zaparzone w 0,5 szklanki wody. Kawę słodzimy i studzimy. Po ostudzeniu dodajemy spirytus według uznania. Ja daję około 1/4 - 1/3 szklanki).
Gotowy tort odstawiamy do zastygnięcia, by masa stężała. Następnie dekorujemy go dowolnie.
Masa do dekoracji:
- 0,5 litry mleka
- 2 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 budyń waniliowy,
- 1 łyżka mąki kartoflanej,
- 0,5 łyżki mąki tortowej
- 2 żółtek
- 250 gram masła,
Dodatkowo:
• ok 5 połówek brzoskwiń z puszki,
• ok 2 plasterki ananasa,
• 1 galaretka pomarańczowa,
• 1,5 szklanki wody,
• orzechy mielone do obsypania boków
Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką, żółtkami i cukrem waniliowym. Ugotowany budyń studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo budyń.
Częścią masy obtaczamy tort. Po wygładzeniu boki obsypujemy orzechami włoskimi. Pozostałą masę przekładamy do worka cukierniczego i wykonujemy górny i dolny wianuszek.
Środek wypełniamy pokrojonymi w kostkę owocami.
Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Tężejącą wylewamy pomiędzy owoce. Tort odstawiamy do chłody , by galaretka zastygła.