Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort a’la wuzetka

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt rzucany

mąka pszenna 3/4 szklanki
jaja 5 sztuk
cukier 2/3
kakao 1/3

masa

śmietana 30% 500 ml
fix do śmietany 2 opakowania
cukier puder 4 łyżeczki

nasączenie

herbata czarna 1/2 szklanki
sok z cytryny 2 łyżeczki

polewa

czekolada gorzka 60 g
śmietana 30% 100 ml
czekolada mleczna 60 g

dodatkowo

konfitura wiśniowa
czekolada gorzka 2 kostki
czekolada mleczna 2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort a’la wuzetka

Kroki postępowania

1
Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier żółtku. Następnie delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do masy wymieszaną mąkę i kakao, ostrożnie, aby masa nie straciła puszystości. Masę przelać do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180 st. przez ok. 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Formę w upieczonym biszkoptem upuścić na ziemię z odległości ok. 60cm, odstawić do wystudzenia. Gdy biszkopt będzie ostudzony wyjąć go z formy i przeciąć na dwa równe blaty.
Krok 1 - Tort a’la wuzetka foto
2
Śmietaną ubić na sztywno dodając po chwili ubijania cukier puder wymieszany z fixem. Nasączyć dolny blat herbatą z cytryną, a następnie posmarować blat sporą porcją konfitury wiśniowej.
Krok 2 - Tort a’la wuzetka foto
3
Rozłożyć ¾ masy śmietanowej na blacie ciasta, wyrównać do krawędzi (nieco zostawić do dekoracji szprycą). Przykryć drugim blatem ciasta, również nasączyć herbatą. Wyrównać śmietanę przy brzegach. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 3 - Tort a’la wuzetka foto
4
POLEWA: W garnuszku podgrzać prawie do wrzenia śmietankę, następnie zestawić z ognia i dodać posiekane dwa rodzaje czekolady, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na dwie minuty, a następnie rozlać na cieście i wyrównać nożem. Na tarce zetrzeć kostki czekolady, a następnie udekorować tort resztą bitej śmietany. Schłodzić ok. 1-2 godziny.
Krok 4 - Tort a’la wuzetka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 08.11.2014 21:01
Smaczny tort.
berys18 08.11.2014 17:18
bardzo ładny tort
misia53 08.11.2014 16:52
świetnie wygląda , moje smaki
Renata22 08.11.2014 15:43
uwielbiam wuzetkę, więc tort tym bardziej by mi smakował ;)
erym 08.11.2014 10:46
slinka sama leci, super!
Sroczka 08.11.2014 10:39
Ależ ten tort pysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak