Przepis i sposób przygotowania na: Tort adwokat
Kroki postępowania
5 jaj,
3/4 szklanki cukru,
szklanka mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać sypkie produkty i wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą. Włożyć na kilka minut do lodówki (ciasto nie będzie przywierać). Wyjąć, wlać masę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. pół h. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części i nasączyć sokiem z cytryny.
Blat posmarować dżemem wiśniowym lub truskawkowym.
litr śmietany kremówki
1,5 szklanki adwokata
5 śmietan-fixów
szklanka cukru pudru
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, śmietan-fixy i partiami adwokat. 1/3 kremu wyłożyć na dżem. Przełożyć drugim biszkoptem. Resztą kremu posmarować wierzch i boki. Zostawić trochę do dekoracji. Posypać płatkami czekolady i wiórkami kokosowymi.